nieuws

Van Zandvoort, Kalisvaart en Franck leiden Bouwfonds Property Development

Geen categorie

Drs. ing

Henk van Zandvoort (voorzitter), ir. Isaäc Kalisvaart MBA en ir. Jos Franck gaan de holding Bouwfonds Property Development (BPD) leiden. Dat heeft Bouwfonds medegedeeld. Bouwfonds, heeft gisteren, zoals Vastgoedmarkt al aankondigde, definitief alle aandelen van MAB Group (MAB) uit Den Haag overgenomen. Bouwfonds en Hofima – de voormalige eigenaar van MAB, gevestigd in Den Haag – bereikten daarover in juli van dit jaar overeenstemming. De integratie van vastgoedactiviteiten is sindsdien verder vormgegeven, aldus Bouwfonds. De activiteiten van MAB zullen deel gaan uitmaken van Bouwfonds Property Development (BPD). ‘Daarmee is een krachtige ontwikkelingsorganisatie ontstaan met een belangrijke marktpositie, dankzij de complementaire activiteiten op het vlak van woning- en gebiedsontwikkeling en gemengde stedelijke projecten in Nederland en diverse andere Europese landen.’ In 2003 realiseerde de nieuwe combinatie ongeveer 9.300 woningen en 350.000 m2 commercieel vastgoed in Europa. Bouwfonds Property Development is met de overname van MAB in Nederland de grootste ontwikkelaar op het gebied van commercieel vastgoed en integrale stedelijke projecten. Tevens is de organisatie de grootste aanbieder van koopwoningen in ons land. Alle ontwikkelingsactiviteiten in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Tsjechië vallen onder de holding Bouwfonds Property Development (BPD). De directie van Bouwfonds Property Development wordt dus gevormd door Henk van Zandvoort, Isaäc Kalisvaart en Jos Franck. Het hoofdkantoor van BPD blijft in Hoevelaken gevestigd. De organisaties en de projectenportefeuilles op het gebied van gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van Bouwfonds en MAB in Nederland worden per 1 februari 2005 geïntegreerd. Deze activiteiten en de gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van MAB in Frankrijk en Duitsland vallen organisatorisch onder Bouwfonds MAB Development, gevestigd in het voormalige MAB-kantoor te Den Haag. Isaäc Kalisvaart zal Bouwfonds MAB Development leiden. De dagelijkse leiding van de Nederlandse commercieel vastgoedactiviteiten komt in handen van ir. L.J.M.J. (Jos) Melchers en ing. R.H. (Ruud) Berkhout. De ontwikkeling van woongebieden in Nederland blijft de verantwoordelijkheid van de vijf regiokantoren van Bouwfonds MAB Ontwikkeling. De regiodirecties blijven ongewijzigd. In Duitsland, België, Frankrijk en Tsjechië wordt voor alle overige activiteiten ook de bestaande Bouwfonds-organisatie ongewijzigd gehandhaafd. Voor alle ontwikkelingsactiviteiten – dus ook voor de gebiedsontwikkeling inclusief woningbouw – zal in Nederland de merknaam Bouwfonds MAB Ontwikkeling worden gebruikt. Voor de gemengde stedelijke projecten en commercieel vastgoed van MAB in Duitsland en Frankrijk blijft echter de merknaam MAB gehandhaafd. Daar zijn verder ook Bouwfonds Immobilienentwicklung (Duitsland) en Marignan Immobilier (Frankrijk) actief. In België en Tsjechië wordt alleen onder het label Bouwfonds gewerkt. Bouwfonds Property Development neemt tenslotte het belang van Bouwfonds Property Finance over in de projecten ODE (Oosterdoks Eiland) te Amsterdam, Frankfurt HochVier en Domus te Parijs-Rosny. De voormalige eigenaar van MAB, A.Th. (Ton) Meijer, blijft –zoals al in juli was bekend gemaakt – voor 50 procent eigenaar van deze projecten en Bouwfonds MAB Development blijft de ontwikkelaar. Meijer zal verder als adviseur betrokken blijven bij Bouwfonds MAB Development. Conform eerder al door de vertrekkende directeur van Bouwfonds Property Development, Diederik Stradmeijer, tegenover Vastgoedmarkt was aangegeven, wil BPD haar activiteiten de komende jaren uitbreiden, ook naar een aantal nieuwe Europese landen en regio’s. Voor de gewenste internationale groei richt BPD zich met name op gebiedsontwikkeling en binnenstedelijke gemengde projecten. De internationale portefeuille en expertise van MAB met haar bewezen kracht op dit terrein biedt hier een essentiële toevoeging binnen de nieuwe combinatie, aldus Bouwfonds in haar verklaring. ‘Bouwfonds Property Development kan nu beter inspelen op de toenemende internationale vraag naar multifunctionele projecten op binnenstedelijke locaties. De organisatie zal zich in de markt verder profileren als aantrekkelijke partner voor publieke en private partijen voor (integrale) projecten op het gebied van wonen, werken en winkelen.’ In de perspublicatie is overigens, net als in juli van dit jaar, geen prijs genoemd die Bouwfonds betaalt voor de overgenomen aandelen van de holding Hofima.    

Reageer op dit artikel