nieuws

steden moeten meer investeren in groen

Geen categorie

De overheid investeert te weinig in openbaar groen in steden.

Dat stelt de Raad voor het Landelijk Gebied. De Raad hekelt de prestatieafspraken tussen gemeenten en Rijk. Daarin is afgesproken dat er van de beschikbare 7.562 hectare bouwgrond er 5.145 hectare (68 procent) is gereserveerd voor binnenstedelijke woningbouw en 136 hectare (nog geen 2 procent) voor groen in de stad. Steden worden hierdoor helemaal volgebouwd zonder ruimte te reserveren voor groen, aldus de Raad. Toch zit de overheid niet stil. Juist gisteren werd bekend dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in 2005 8.800 hectare grond heeft aangekocht. Deze grondaankopen, voornamelijk in opdracht van de provincies, zijn vooral bestemd voor natuur, landschap en recreatie. Met de aankopen was een bedrag van 285 miljoen euro gemoeid. Daarnaast gaf de dienst 92 miljoen euro uit aan landinrichtingsprojecten en vertrelte 43 miljoen euro aan subsidies. De komende jaren zal DLG onder meer 53 in onbruik geraakte militaire terreinen herontwikkelen.

Reageer op dit artikel