nieuws

schuldenlast maakt og-sector in vk kwetsbaar

Geen categorie

De Britse commerciële vastgoedsector is zeer kwetsbaar door een steeds verder oplopende schuldenlast.

Een scherpe daling van de mondiale en Britse aandelenmarkten zou de sector daardoor in een crisis kunnen storten. Mocht de Britse economie door lagere aandelenkoersen met 1,5 procent dalen, dan zou Brits commercieel vastgoed binnen drie jaar tijd 35 procent van zijn waarde kunnen verliezen. Die voorspelling doet de Bank of England in zijn Financial Stability Report. De kwetsbaarheid zit hem vooral in de grote schuldenlast van de Britse vastgoedsector, zo meent de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk. ‘Het aantal leningen van Britse banken aan de commerciële vastgoedsector is de laatste jaren sterk gestegen. Tegelijkertijd zijn de marges op vastgoedleningen verder gedaald, terwijl de kredietspreidingen op corporate schulden op een historisch laag niveau staan. Dit leidt uiteindelijk tot een opeenhoping van schulden, wat de sector steeds kwetsbaarder maakt’, aldus de bank in zijn rapport. Dat banken overwegen hun criteria voor leningverstrekking binnenkort verder te versoepelen, zint de Bank of England dan ook allerminst.

Reageer op dit artikel