nieuws

kabinet: kraken te allen tijde strafbaar

Geen categorie

Kraken van gebouwen wordt te allen tijde strafbaar.

Tot nu toe was dit beperkt tot het eerste jaar dat een gebouw leeg staat. De ministers Dekker (VROM) en Donner (Justitie) hebben dit besloten. Zij zullen hiertoe binnenkort een wetsvoorstel indienen. Het kabinet vindt dat met kraken iemands rechtmatig eigendom wordt ontnomen. Anderzijds wil het kabinet voorkomen dat langdurige leegstand ontstaat. ‘Eigenaren van vastgoed moeten alles in het werk hebben gesteld om leegstand en kraken te voorkomen’, aldus de ministers in een persbericht. In een reactie laat het Openbaar Ministerie (OM) weten dat krakers niet direct bang hoeven te zijn voor strafrechtelijke vervolging. Het OM blijft ieder geval beoordelen volgens een reeks criteria en sleept krakers pas in de allerlaatste instantie voor de rechter.

Reageer op dit artikel