nieuws

JLL: positieve stemming kantorenmarkt

Geen categorie

Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL), vastgoedadviseurs, verwacht voor de komende periode een groeiende vraag naar kantoorruimte.

Hoewel het vooral gaat om vervangingsvraag, wordt in sommige sectoren al voorzichtig uitbreidingsvraag verwacht, met het bijkomende effect van een stabiliserend tot licht afnemend aanbodniveau. De huurprijzen stabiliseren en de incentives nemen af. Dit blijkt uit de kantorenmarktbarometer van Jones Lang LaSalle. Met de barometer peilt Jones Lang LaSalle elk half jaar het marktsentiment bij zijn vastgoedadviseurs voor de kantorenmarkt in de vijf grote steden.

In het eerste kwartaal van 2006 bleef de vraag in drie van de vijf grote steden achter bij de vraag in het eerste kwartaal vorig jaar. Alleen in Amsterdam en Rotterdam was een verdere toename van de opname waar te nemen. De leegstandspercentages in de vijf grote steden liggen nog steeds op een relatief hoog niveau en variëren van 7,2 procent in Den Haag tot 17,5 procent in Amsterdam.

Aangezien de vraag hoofdzakelijk is gericht op nieuwbouw van goede kwaliteit en vervangingsvraag nog steeds het grootste deel van de totale vraag beslaat, zal de kwaliteit van het aanbod verder afnemen. Wel zal het aanbod licht gaan afnemen doordat naast vervangingsvraag ook de uitbreidingsvraag begint toe te nemen. Dat neemt niet weg dat voor een aanzienlijk deel van het huidige aanbod oplossingen moeten worden bedacht in de vorm van functiewijziging of renovatie om structurele leegstand af te wenden, zo concludeert de vastgoedadviseur.

Reageer op dit artikel