nieuws

ivg koopt kantoorgebouw gherkin in londen

Geen categorie

De Duitse belegger IVG Immobilien heeft het bekende en karakteristieke Londense kantoorgebouw Gherkin – een ontwerp van Forster & Partner – gekocht.

IVG betaalt voor de 90.000 m2 grote toren 600 miljoen Britse pond, zo’n 900 miljoen euro aan de Zwitserse verzekeraar Swiss Re. De Gherkin is 305 meter hoog en is daarmee het op een na hoogste gebouw in Londen. Swiss Re bezet de tweede tot en met vijftiende verdieping in de kantoortoren – het gaat dus deels om een sale-and-lease-back – en de overige verdiepingen zijn verhuurd aan ondernemingen als Allianz en Cardinal AM. Twee verdiepingen staan nog te huur. Swiss Re huurt nog voor 25 jaar. IVG kwam als winnaar uit de bus na een biedingstrijd die enige maanden heeft geduurd. Swiss Re verdubbelt met de verkoop het aanvankelijk aankoopbedrag. Het aanvangsrendement ligt rond de 4,5 procent.IVG is zeer actief op de Europese vastgoedmarkt. In maart van dit jaar verkocht het Duitse fonds nog een vastgoedportefeuille in Brussel en Stockholm voor 250 miljoen euro. In Brussel verkocht IVG daarbij de geheel herontwikkelde en uitgebreide kantoortoren Madou Plaza aan de Europese Unie, die eerder al had besloten het gebouw in zijn geheel te gaan huren. Twee maanden geleden kocht IVG/Oppenheim voor 250 miljoen euro het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Het nieuwe pand, dat is ontworpen door architect Marcel van der Schalk, krijgt een vloeroppervlak van 62.500 m2, wordt 285 meter lang, 53 meter hoog en zal bestaan uit elf bouwlagen. Daarnaast komen er twee ondergrondse parkeergarages voor totaal 1.500 auto’s. IVG Immobilien AG is een pan-Europese vastgoedonderneming, gevestigd in Bonn, met een portefeuille van 16 miljard euro.

Reageer op dit artikel