nieuws

Henk Hilverink: ‘Woningen essentieel binnen verstandige beleggingsmix

Geen categorie

Woningen zijn essentieel binnen een verstandige beleggingsmix.

Bij een woningcomponent van 20 procent van de portefeuillewaarde wordt de meest gunstige verhouding tussen reëel rendement en het risico bereikt. Bij stijging van het woningcomponent naar 30 procent stijgt weliswaar het rendement, maar neemt ook de risicofactor toe.’ Met deze conclusie op basis van historische data nam Henk Hilverink, directievoorzitter van het niet-beursgenoteerde woningfonds Vesteda, afgelopen vrijdag afscheid. Hilverink was een van de vier sprekers op het Vesteda-seminar in Maastricht, over de rol van vastgoed in een beleggingsportefeuille. De andere sprekers waren prof. dr J. Frijns, directeur vermogensbeheer ABP; drs D. de Beus, ex-voorzitter hoofddirectie PGGM en mr Huub Smeets, de nieuwe directievoorzitter van Vesteda. Zoals bekend is Hilverink onlangs teruggetreden als directievoorzitter van Vesteda, nadat hij vorig jaar werd getroffen door een herseninfarct. Hiervan is hij weliswaar grotendeels hersteld, maar hij heeft desondanks besloten vervroegd te stoppen met werken. Hilverink zal overigens wel ad hoc actief blijven in de vastgoedsector. Een uitgebreid afscheidsinterview met Henk Hilverink wordt gepubliceerd in Vastgoedmarkt van oktober 2004. ABP-directeur Vermogensbeheer Frijns ging in zijn lezing in op het belang van vastgoed binnen een beleggingsportefeuille als die van ABP. Vesteda is tien jaar geleden ontstaan uit het ABP Woningfonds en ABP is nog altijd aandeelhouder in het fonds. Volgens Frijns is een private vastgoedonderneming te beschouwen als het ‘beste van twee werelden, die van een publieke vastgoedonderneming (onder andere continuïteit, liquiditeit, operationele focus) en die van het private ‘çore fund’ met een sterke operationele focus.’ De Beus kwam tot de conclusie dat de groeiende aandacht voor de fluctuerende vermogenspositie van Nederlandse pensioenfondsen een verdere opwaardering van vastgoed in de portefeuilles zeer waarschijnlijk maakt. En Smeets ging in op de toekomstige ontwikkelingen van de woningmarkt, waarin hij, uitgaande van de demografische veranderingen in de Nederlandse samenleving, de grotere vraag naar goedgesitueerde en geoutilleerde woningen benadrukte, zowel op de korte- als lange termijn. Een nieuwtje wilde Smeets de toehoorders niet onthouden: hoewel de aandeelhouders nog formeel moeten worden ingelicht, durfde hij al wel het geprognosticeerd rendement van de Vesteda-portefeuille voor dit jaar te noemen, namelijk 11,1 procent; waarvan 6,7 procent direct en 4,4 procent indirect.     

Reageer op dit artikel