nieuws

eerste kamer behandelt huurbeleid niet

Geen categorie

De Eerste Kamer heeft de omstreden plannen voor een vrijer huurbeleid dinsdag tot controversieel onderwerp verklaard en behandelt de plannen niet zolang er geen nieuw kabinet is.

Het is daardoor uitgesloten dat de kabinetsplannen nog op 1 januari kunnen ingaan, zoals de bedoeling was. Uitgangspunt van de plannen was de huren te liberaliseren als oplossing voor de vastzittende woningmarkt. Verhuurders zouden vanaf 2010 de huren van een kwart van de huurwoningen zelf bepalen. De WOZ-waarde zou daarbij een rol spelen. Voorwaarde was wel dat er voldoende nieuwe woningen zouden zijn gebouwd.Tegenstanders noemden de voorstellen te complex en voorspelden ellenlange procedures tussen verhuurders en huurders. De vorige Tweede Kamer nam het voorstel op de laatste vergaderdag aan met 72 stemmen voor en 63 tegen. D66, PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie stemden tegen. Alleen de VVD in de Eerste Kamer wilde de huurwet behandelen. Het plan was een van de speerpunten van de afgetreden VVD-minister Sybilla Dekker (VROM) die het onder druk van CDA en D66 verschillende keren moest bijstellen. Dekkers opvolger Pieter Winsemius liet via een woordvoerster weten dat hij de voorstellen graag had willen behandelen in de Eerste Kamer. Hij noemde het spijtig dat dit niet doorgaat. ?Er is zo veel werk aan besteed. Dat er iets moet gebeuren daarover is iedereen het eens. Het is nu aan het nieuwe kabinet. Wij wachten ook af.’GroenLinks-senator Jos van der Lans concludeerde dinsdag dat er een streep is getrokken door vier jaar bewind van mevrouw Dekker. ?De bal ligt bij het nieuwe kabinet. Het is maar zeer de vraag of een volgend kabinet het ziet zitten om verder te gaan met deze plannen.’ Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes vindt de uitkomst teleurstellend. Hij ziet wel perspectief ?in de kabinetsformatie die nu zijn schaduw vooruit heeft geworpen’. Volgens Van Leeuwen moet er nu pas op de plaats worden gemaakt ?om straks een heel nieuw woningmarktbeleid te krijgen’. Van Leeuwen wil dat er een commissie met gezaghebbende personen komt die zeer snel voorstellen doet ?waarin geen heilige huisjes te vinden zijn over bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek’.

Reageer op dit artikel