nieuws

Duitsers investeren nog steeds fors in Nederlandse kantoren

Geen categorie

Duitse beleggers investeren nog steeds recordbedragen in Nederlandse kantoren.

Naar schatting lopen de Duitse investeringen van particuliere beleggers en pensioenfondsen dit jaar op tot tussen de 680 miljoen en 1,7 miljard euro. De Duitsers hebben grote bedragen te spenderen en vinden vastgoed in Nederland een stabiele markt. Er is een zware concurrentiestrijd gaande onder de Duitsers om de juiste objecten te werven’, zegt directeur Marijn Snijders van Troostwijk. Hij verklaart de sterke vraag door de lage rente, de situatie op de aandelenbeurzen en aantrekkende rendementen in vastgoed. In 2005 komen de investeringen van Duitsers in Nederland naar verwachting uit tussen de 850 miljoen en 1,8 miljard euro. Het een en ander blijkt uit een onderzoek van EBS Immobilienakademie te Berlijn, waarvan de resultaten werden bekendgemaakt op het Troostwijk-symposium over het vastgoedbeleggingsbeleid van de grote Nederlandse en Duitse institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Het Duitse rapport wordt overigens pas gepresenteerd op de Expo Real, die van 6 tot en met 6 oktober wordt gehouden in München. Het Troostwijk-symposium stond verder in het teken van de Nederlandse vastgoedmarkt, met als uitgangspunt het dertiende rapport naar het vastgoedbeleggingsbeleid van de Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Het onderzoek dat aan dit rapport vooraf ging, werd dit jaar opnieuw uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Troostwijk Makelaars. Snijders: ‘Nederlandse beleggers zijn minder positief over de kantorenmarkt in eigen land. Het merendeel beoordeelt het marktbeeld als negatief en verwacht pas na 2007 herstel.’ Volgens Snijders zijn de Duitsers bereid een hogere prijs te betalen dan de Nederlanders. Daar staat tegenover dat Nederlandse beleggers positiever zijn gestemd over de woningmarkt. Aan het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam werkten alle grote fondsen en institutionele beleggers mee met een in vastgoed belegd vermogen van in totaal 116,35 miljard euro. In vergelijking met het voorgaande jaar willen meer institutionele beleggers het aandeel vastgoed in hun portefeuille laten toenemen. Een zeer uitgebreide samenvatting van het Nederlandse Troostwijk-onderzoek is opgenomen in Beleggers-special, die op 24 september zal worden meegezonden met het reguliere septembernummer van Vastgoedmarkt. Een samenvatting van het Duitse onderzoek staat in de Expo Real-special die met het oktobernummer wordt verspreid, maar al op de Expo Real wordt gepresenteerd.     

Reageer op dit artikel