nieuws

dnb: geleidelijk einde aan hypotheekrenteaftrek

Geen categorie

Het volgende kabinet moet een volledige afschaffing in gang zetten van de hypotheekrenteaftrek.

Dat moet binnen vijftien tot desnoods dertig jaar zijn beslag krijgen. De opbrengst moet als compensatie naar de burgers. Dit zei president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met het Financieele Dagblad. Wellink wil af van de renteaftrek, omdat deze regeling volgens hem de woningmarkt verstoort. Ook vindt hij dat de regeling niet meer bijdraagt aan het oorspronkelijke doel: het eigenwoningbezit stimuleren. ‘Waar het op neerkomt, is dat mensen die een huis bezitten aan elkaar de bonus van de hypotheekrenteaftrek doorschuiven. Voor hen is er geen probleem. Maar starters op de woningmarkt komen hier niet meer tussen, of zij moeten zich diep in de schulden steken om die bonus te betalen’, aldus Wellink in het FD. Hij waarschuwt voor de financiële gevolgen als niet wordt ingegrepen. ‘De aftrek kost de fiscus nu bijna 12 miljard euro. Als de hypotheekschuld blijft stijgen en de rente oploopt, bereikt de aftrek een onwenselijk hoog en misschien onbetaalbaar niveau.’ De angst dat de renteaftrek afschaffen de woningmarkt in een crisis duwt, is volgens Wellink onterecht. ‘Groot-Brittannië heeft de aftrek eerder afgeschaft. Daar was het effect op de woningprijzen minimaal. De kunst is dat het heel geleidelijk moet gebeuren.’

Reageer op dit artikel