nieuws

dekker breidt aantal startersleningen uit

Geen categorie

Minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting) gaat 40 miljoen euro storten op de rekening van de Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn).

Door die bijdrage kunnen 5000 extra leningen (de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij) worden verstrekt aan mensen die voor het eerst een huis kopen. Starters kunnen van zo’n lening gebruikmaken bovenop de hypotheek die ze zelf hebben afgesloten. De rente en aflossing van de lening groeien mee met het inkomen van de koper, zo maakte het ministerie zaterdag bekend.De minister liet daarnaast weten dat ze vanaf 2007 tot en met 2011 25 miljoen euro beschikbaar wil stellen voor mensen met een laag inkomen, die een huis willen kopen. Die koopsubsidie zou maandelijks moeten worden uitgekeerd aan huishoudens die voor het eerst een woning kopen. Dekker komt daarmee tegemoet aan initiatieven van de PvdA en VVD, gesteund door het CDA in de Tweede Kamer.Ongeveer tachtig gemeenten verstrekken momenteel de startersleningen. Dekker hoopt dat alle gemeenten zich aansluiten bij het fonds. De ondersteuning van de starters is tijdelijk. Zodra het woningtekort van 2,5 naar 1,5 procent is gedaald (naar verwachting van de minister in 2010), kunnen starters gebruikmaken van de 445.000 nieuwgebouwde woningen, die de woningmarkt enigszins moeten verruimen.

Reageer op dit artikel