nieuws

c&w verwacht groei europese winkelcentra

Geen categorie

In 2006 wordt ruim 8,3 miljoen vierkante meter nieuwe winkelruimte in winkelcentra opgeleverd in Europa.

In vergelijking met 2005 is dit een toename van 9 procent. Dit heeft Cushman & Wakefield (C&W) bekendgemaakt. Deze internationale vastgoedadviseur houdt al sinds 1960 alle Europese ontwikkelingen van winkelcentra bij en stelt dat dit percentage nog nooit zo hoog is geweest. Baldwin Poolman, managing partner C&W Nederland: ‘We zien niet alleen groei in de opkomende markten aan de oostelijke kant van Europa, maar ook in de meer ontwikkelde winkelmarkten. Hier willen ontwikkelaars betere kwaliteit en meer keuze bieden aan retailers en consumenten.’ Voor 2007 schat C&W in, dat nog eens 7,2 miljoen vierkante meter winkelruimte in winkelcentra wordt toegevoegd in de 34 landen die zijn onderzocht. Voor 2006 en 2007 komt het bruto vloeroppervlak aan nieuwe winkelruimte op 15,5 miljoen vierkante meter (zowel uitbreiding als nieuwbouw). Als de landen met elkaar worden vergeleken springt Rusland er het meest uit. Tot december 2007 zit in dit land voor 1,9 miljoen nieuwe vierkante meter winkelcentrum in de pijplijn. Retail is een van de meest dynamische sectoren van de Russische economie door de sterke economische groei en de ontwikkeling van consumentenkredieten. Poolman: ‘In Nederland zien we de groei van winkelcentrumoppervlakte vooral in de uitbreiding van bestaande winkelcentra in binnenstedelijk gebied. Ook ondergaan de komende tijd veel buurt- en wijkwinkelcentra een opknapbeurt, waarbij vooral supermarkten groter worden om de renovatie te kunnen betalen. Veel van deze buurt- en wijkwinkelcentra dateren van voor 1985 en een herontwikkeling vergroot hun levensvatbaarheid.’

Reageer op dit artikel