nieuws

Ahold bijna uit rode cijfers

Geen categorie

Supermarktconcern Ahold heeft vorig jaar last gehad van verhevigde concurrentie in de detailhandel.

Bovendien dook de Amerikaanse dochter US Foodservice in de rode cijfers door de aanscherping van de inkoopvoorwaarden door leveranciers. Tussendoor moest Ahold ook nog eens werken aan herstel van de boekhoudfraude. Over 2003 boekte het concern een nettoverlies van 1 miljoen euro tegen een verlies van 1,2 miljard euro een jaar eerder. Dat deelde Ahold maandag mee bij de presentatie van de jaarcijfers. Topman Anders Moberg wilde met het melden van een klein verlies geen signaal afgeven. ‘We zijn zeer precies in rapporteren. Dit is de manier waarop wij werken.’ De omzet kwam in vergelijking met 2002 10,6 procent lager uit op 56,1 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet met 2,7 procent. In Nederland zakte het resultaat van Albert Heijn in. In de eerste negen maanden bleven de klanten weg door de hoge prijzen. In oktober begon de prijzenoorlog in de supermarktwereld, waarmee Albert Heijn klanten terugwon. Alleen zakten vervolgens de winstmarges in. Albert Heijn verloor in vergelijking met 2002 1,7 procent omzet tot 5,6 miljard euro. Het marktaandeel zakte 0,9 procentpunt tot 26,7 procent. De boekhoudfraude kostte het bedrijf in 2003 250 miljoen euro. Moberg wilde geen concrete winstvoorspelling doen. ‘Dit jaar wordt een overgangsjaar. We zijn bezig met ons plan Weg naar Herstel, dat het bedrijf verder moet helpen.’

Reageer op dit artikel