blog

Kaaps Waterfront verdient Mipim Award

Geen categorie

Kaaps Waterfront verdient Mipim Award
Ruud de Wit

Afgelopen maand reisde ik met mijn vrouw weer naar Zuid-Afrika.

We vlogen deze keer vanuit Amsterdam via Nairobi en Livingstone naar Kaapstad met de KLM-partner Kenya Airways. Een wat omslachtige tocht, maar het komt zelden voor dat je binnen twee uur de Kilimanjaro, de Victoria Falls en de Tafelberg – weliswaar vanuit je vliegtuigstoel – kunt bewonderen. Bij aankomst bleek echter dat onze bagage niet was meegekomen en dat we daar nog drie dagen op zouden moeten wachten.

En zo reden we van de luchthaven direct door naar de flagshipstore van H&M op de Waterfront voor wat hemden en broeken. Maar ook naar de drogisterijketen Clicks voor tandpasta, Nivea en een haarborstel, en nog zo wat van die zaken die je dringend mist als je plots zonder reisbagage komt te staan.

Als wij naar Zuid-Afrika gaan, reizen we trouwens altijd met flink wat bagagestukken met kleding, schoenen en andere overtollig geworden spullen. Zuid-Afrika is weliswaar voor velen in Nederland een luxe vakantieland waar alles te kust en te keur voor handen is; de werkelijkheid van ruim vijftig procent van de bevolking die onder de armoedegrens leeft, heeft ons geleerd dat alles wat in onze ogen niet langer draagbaar is, nog steeds wordt gewaardeerd.

De laatste keer dat wij naar Zuid-Afrika gingen, namen we zelfs een extra golf travelbag mee, zonder clubs, maar opgevuld met slippers. Nieuwe, trendy slippers van een vastgoedvriendin die ze niet langer meer online verkocht. Die slippers zijn deels terecht gekomen bij Mildo, een Mozambikaanse jongeman die voor de Spar Supermarkt in de grensplaats Komati staat met wat schamele producten. De verkoop van de slippers – ze vlogen weg – leverde hem een microkrediet op dat hem in staat stelde nog voor de kerstdagen een nieuwe voorraad aan producten in te slaan. Hij vertelde ons nu dat hij nog nooit tijdens de kerstdagen zo’n geweldige omzet had gehaald.

Ook wordt er nog steeds gevoetbald in een aantal townships en op scholen met leren ballen die ik op de Provada kreeg van Elizen Vastgoed en Van der Vorm. Ik weet dat reclame maken voor deze vastgoedpartijen in in Zuid-Afrika niet voor extra omzet zorgt, maar de jongelui – die nog vaak met proppen papier en op blote voeten voetballen – zijn er maar al te blij mee.

Ik was overigens in Kaapstad voor onder meer een vastgoedprogramma ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting in Utrecht. Er worden heel wat business trips georganiseerd naar Verweggistan die toch vooral vakantie zijn, maar deze trip was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vol geprogrammeerd met vastgoedgerelateerde zaken. Een echte studiereis, dus. Ans en haar zoon Flip van Overhagen – die binnenkort de leiding overneemt van de Utrechtse vastgoedadviseur – hadden mij gevraagd het gezelschap wat te vertellen over Zuid-Afrika en over de economische en vastgoedissues die ertoe doen. Ook had ik mensen georganiseerd die het gezelschap zouden informeren over relevante zaken. Vooral de presentatie van Marcel Hogebeen, jarenlang columnist in Vastgoedmarkt, maakte indruk op het Utrechtse gezelschap.

Het hoogtepunt van de studiereis was het bezoek aan de ontwikkeling Waterfront, een project dat startte in 1989 en dat nu, na een aantal verschillende investeerders te hebben gehad, 50/50 eigendom is van het grootste vastgoedfonds in Zuid Afrika, Growthpoint en PIC, zeg maar het ABP van de Regenboognatie. Inmiddels is de Waterfront uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische attractie van Afrika en is de ontwikkelingsopgave een laatste stadium ingegaan van nog eens 180.000 m2. Het hele project is een langjarige multifunctionele ontwikkeling, met een winkelcentrum, hotels, leisure, theaters en bioscopen, kantoorpanden en ook veel residentiële gebouwen. De totale site bestaat uit 123 hectare en omvat ook een aantal historische panden. Ik schat de investeringswaarde van het hele project nu op 2 miljard euro (in 2011 kochten Growthpoint en PIC het al voor 1,3 miljard euro).

Ik las dat de Beurspassage in Amsterdam – de herontwikkeling van Top Vastgoed en eigenaar Bouwinvest – genomineerd is voor een van de Mipim Awards 2017. Een welverdiende nominatie die in maart zeker tot een Award zal leiden. Maar Mipim Awards zijn nog nooit naar een Afrikaans land gegaan. Het wordt tijd dat dit gaat veranderen. Zuid-Afrika kent talrijke nieuwe ontwikkelingen die zich kunnen meten met wat er in Europa, de VS of Azië wordt neergezet aan commercieel vastgoed. Een life time Award voor de Waterfront zou dan ook zeer op zijn plaats zijn.

Ruud de Wit

Deze column verscheen in Vastgoedmarkt van februari 2017

Reageer op dit artikel