blog

Trade or Trump

Geen categorie

Afgelopen maand vond in Seoul de PERE Global Summit plaats, waar men onder meer terugkeek op een bewogen jaar.

Een succesvol jaar voor de Aziatische vastgoedmarkt, met recordvolumes aan beleggingstransacties. Vooral Singapore, Hong Kong en Zuid-Korea lieten een aanzienlijke toename in beleggingsactiviteit zien. Volgens enkele sprekers op de Summit dreigt aan dit succes evenwel snel een einde te komen, als gevolg van de recente wereldwijde ontwikkelingen in het geopolitieke landschap. Zowel in Seoul zelf, waar tijdens mijn verblijf massale protesten plaatsvonden tegen de Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye, als in Brazilië, Italië en de VS heerst er grote politieke onrust en onzekerheid. Werd de Brexit aanvankelijk nog bestempeld als een eenmalig incident, inmiddels is duidelijk dat het toenemende sentiment tegen het establishment een mondiale trend is. Eén die diepgaande impact zal hebben op de vastgoedmarkten in Azië.

Vanzelfsprekend kwam de verkiezingsuitslag in de VS tijdens de Summit veelvuldig aan bod. In Azië had men evenmin verwacht dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen zou winnen. Enkele weken voor de verkiezingen werd tijdens de jaarlijkse ANREV conferentie in Hong Kong nog een poll gehouden, waarbij een derde van de aanwezigen aangaf in nucleaire bunkers te gaan beleggen indien Trump gekozen zou worden. Van een beleggingshype in ondergrondse bunkers lijkt gelukkig geen sprake. Wat de exacte gevolgen voor de Aziatische vastgoedmarkt zijn, hangt echter af van de vraag of Trump zijn stellige verkiezingsbelofte om Amerika weer ‘great’ te maken naar concreet beleid weet te vertalen. Het duurt nog zeker tot zijn inauguratie voordat die vraag beantwoord kan worden. Beleggers zullen tot die tijd in ieder geval een stuk behoudender zijn in het nemen van beslissingen. Zeker is wel dat het uitgesproken protectionisme van Trump bepaald geen positieve invloed zal hebben op de handelsbetrekkingen tussen de VS en het Verre Oosten. Om de steun van het blue-collar deel van de Amerikaanse bevolking achter zich te krijgen, heeft Trump tijdens zijn campagne gezworen unilaterale importheffingen aanzienlijk op te schroeven. In het geval van China, volgens Trump een ‘cheater’ die via oneerlijke handelspraktijken Amerikaanse banen steelt, heeft hij aangekondigd tarieven op te voeren tot liefst 45 procent. Zoals met alles wat Trump verkondigt, is het niet duidelijk of hij de daad bij het woord voegt, maar de vrees voor een handelsoorlog met China zit er in elk geval goed in.

Daarnaast is het Trans-Pacific Partnership (TPP) verdrag met de verkiezing van Trump behoorlijk op de tocht komen te staan. Het verdrag werd afgelopen februari gesloten tussen de VS en elf andere landen, gezamenlijk goed voor 20 procent van het wereldwijde handelsvolume en 40 procent van de totale economische groei. Het heeft tot doel de economische banden tussen Amerika en Azië, inclusief landen als Japan, Maleisië, Vietnam en Singapore (maar exclusief China), flink te versterken en onderlinge handel te promoten.

Dit moet vooral bereikt worden door het fors verlagen van onderlinge importheffingen, exact het tegenovergestelde van wat Trump heeft gezegd te gaan doen.

Er werd door de Aziatische markt aanvankelijk reikhalzend uitgekeken naar ratificatie van het TPP-verdrag, gezien de economische boost die het deze regio kan geven. Hogere handelsvolumes en toename van Aziatische export leiden tot hogere productie en groei van inkomsten, met positieve gevolgen voor de regionale vastgoedmarkt. Met name logistiek vastgoed profiteert hiervan, maar ook de kantorenmarkt als gevolg van een grotere vraag naar op handel- en exportgerichte diensten. Het TPP-verdrag zou niet alleen een positieve impact hebben op de regionale economische groei, maar ook op internationale kapitaalstromen richting de Aziatische vastgoedmarkt. Door toegenomen investeringen en stijgende welvaartniveaus neemt tevens de fundamentele vraag naar vastgoed toe, wat weer interessant is voor internationale beleggers. Het ziet er echter niet naar uit dat Trump het TTP-verdrag zal ratificeren.

In Azië is men kortom niet zo blij met de verkiezingsuitslag in de VS. De volwassen markten van Singapore en Hong Kong zijn momenteel belangrijke trade hubs en hun positie wordt zonder twijfel aangetast onder het presidentschap van Trump. Ook de emerging markets zullen nadelige effecten van het protectionisme van Trump ondervinden, aangezien die markten het afhankelijkst zijn van internationale handel. Toch is er reden voor optimisme. Op korte termijn lijkt mij een full-on trade war tussen de VS en China niet waarschijnlijk. Het is namelijk in het gemeenschappelijk belang van beide landen om een langdurige, stabiele en welvarende handelsrelatie te ontwikkelen. Bovendien kan een door Trump ingezet protectionistisch beleid op langere termijn de Aziatische markten aanmoedigen de focus versneld te verschuiven van export gedreven groei, naar groei die gedreven wordt door consumptie. Voor China is dat mogelijk dé stok achter de deur om de voorgenomen economische transitie eindelijk waar te maken. Wie weet is men hier Trump over een paar jaar juist dankbaar. Het kan verkeren.

 

Ruben Langbroek,

Head of Asia Pacific, GRESB

 

Reacties naar ruben@langbroek.info

Reageer op dit artikel