blog

Overuren

Geen categorie

Overuren

Iedereen buiten Amerika is zich een hoedje geschrokken na de verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten. Op basis van de verslaggeving in kranten en op TV had niemand meer met de troefkaart uit New York gerekend. De zege was al naar Hillary Clinton toegeschreven. Nog dezelfde avond verschenen de eerste mea culpa’s van Amerikaanse journalisten, die opeens hun blinde vlek voor de kansen van de republikeinse kandidaat opmerkten.

De grote internationale vastgoedadviseurs buitelden over elkaar met uitgebreide analyses van wat de verkiezing van Trump betekent voor het sentiment in de diverse vastgoedmarkten. De in stellige uitspraken verpakte betogen kwamen allemaal op hetzelfde neer: ‘Het blijft afwachten, we weten het niet.’ Eén conclusie is met stelligheid op basis van deze analyses te trekken: de komst van Trump op het politieke toneel vergroot de internationale onzekerheid. En onzekerheid is altijd ongunstig voor markten.

De onrust die is te wijten aan de verkiezing van Donald Trump tot machtigste man ter wereld komt bovenop de onzekerheid die er al was rondom de Brexit en het opkomende populisme in continentaal Europa. Doorgewinterde vastgoedprofessionals zullen over de toegenomen volatiliteit hun schouders ophalen. Juist als er ergens in een markt onduidelijkheid over de toekomst heerst, zijn er goede deals te sluiten. De grootste winsten komen immers voort uit een fire sale.

Van enige onzekerheid is echter niets te merken op de Nederlandse vastgoedmarkt. Mijn collega’s van Vastgoedmarkt Research melden dat wij in 2016 afstevenen op een recordbedrag aan vastgoedbeleggingen sinds de crisisjaren. Het record van vorig jaar zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk worden gebroken. Op de golfbaan in Marbella vertrouwde een Nederlandse makelaar mij toe: ‘We hebben dit jaar al voor 400 miljoen euro zaken gedaan. En er zitten nog een paar grote deals in de pijplijn.’ In de kantoren aan de Zuidas blijven de lichten tot diep in de nacht branden.

De afgelopen week heb ik regelmatig teruggedacht aan de dag na de presidentsverkiezing waarbij Ronald Reagan werd gekozen. Doordat ik de hele nacht met mijn oor aan de transistorradio het nieuws had gevolgd, versliep ik mij voor het eerste lesuur. Mijn leraar geschiedenis wilde mij wel toelaten tot de les, maar alleen als ik een ijzersterke smoes had. ‘Ik moest mijn vader helpen bij het uitruimen van de schuilkelder’, verzon ik. Dat werkte. Inmiddels is vrijwel iedereen het er over eens: Reagan was een uitstekend president.

Johannes van Bentum, j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl
Hoofdredacteur Vastgoedmarkt  

Reageer op dit artikel