blog

Het Nieuwe Wonen

Geen categorie

Het Nieuwe Wonen

De gangpaden van de beurs waren overvol. Het was lastig manoeuvreren voor de gehaaste reporter die zich van de ene naar de andere contractondertekening spoedde. Het geknal van champagekurken was niet van de lucht tijdens de Expo Real 2016. Over de stemming viel niet te klagen in de hallen van de Messe München.

Een opvallende deal was die voor de bouw van een woontoren met een ruim 600 ‘suites’ en starterswoningen in Rotterdam. Eindbelegger is Greystar, die er tegen een ruimhartige vergoeding studenten in de watten gaat leggen met uitstekende diensten. Voor de ondertekening van het grondcontract met de ontwikkelaars Stebru en Boag was zelfs de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie ingevlogen.

Overal op de beurs waren sessie en bijeenkomsten te volgen over de redelijk nieuwe markt voor micro-appartementen en studentenwoningen. Steeds meer beleggers storten zich op deze markt wat je ‘Het Nieuwe Wonen’ zou kunnen noemen. Door de demografische ontwikkeling en de trek naar de stad ontstaat daar vanuit zeer gemengde groepen vraag naar kleine appartementen. Aanbieders van studentenwoningen van 25 m2 merken dat er ook vraag komt uit groepen die een eenspersoonshuishouden vormen, zoals ouderen, starters en doorstarters die uit een scheiding komen.

Beleggers in deze markt kijken vooral naar de VS, om te bepalen wat de ontwikkeling in Europa zal zijn. Dat is immers de markt die voor studentenwoningen het meest volwassen is. En de halve bevolking van New York woont al in micro-appartementen waar zij vooral slapen. Voor vertier dompelen zij zich onder in de bruisende stad. Nieuw aan de complexen die nu in Europa verrijzen zijn de diensten die exploitanten van de gebouwen bieden. Zo krijgt de toren van Greystar in Amsterdam een groot dakterras waar bewoners drankjes en snacks geserveerd krijgen bij het uitzicht over de Nieuwe Maas.

Greystar is bij uitstek een partij met kennis van het exploiteren van studentenwoningen. In Nederland experimenteert de belegger met het verder uitbreiden van het pakket diensten dat huurders kunnen afnemen. ‘Mensen zijn bereid meer te betalen dan zij vooraf aangeven’, zegt investeringsdirecteur Steven Zeeman. Wat hij zelf de ontwikkelaars voor de toren betaalt, wil hij niet vertellen.

Terwijl alle topmannen uit de Nederlandse vastgoedsector samen schoolden rond de twee nationale stands – Holland Property Plaza en Holland Metropole – werd in Nederland de deal van de maand bekend gemaakt. In deze editie van Vastgoedmarkt leest u een analyse van deze deal waarin de Chinese institutionele belegger Anbang een kantorenportefeuille van Blackstone koopt. Daarmee realiseert de verkoper een secundair rendement van bijna 50 procent.

Dat de crisis zijn institutionele achterban huiverig heeft gemaakt voor kantoorbeleggingen, is de frustratie waarover René Hogenboom enkele pagina’s verder vertelt als Man van de Maand. Alle goede kantoren aan de Zuidas zijn de afgelopen jaren voor – nu – hoge aanvangsrendementen opgekocht door Duitse investeerders. Tegelijk waarschuwt hij dat met het terugkeren van de animo in de markt de lessen uit het verleden niet moeten worden vergeten. Transparantie en integriteit blijven belangrijke waarden.

Johannes van Bentum, j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl
Hoofdredacteur Vastgoedmarkt 

Reageer op dit artikel