blog

Vastgoedmanagers katalysator huurwoningen middensegment

Geen categorie

Vastgoedmanagers katalysator huurwoningen middensegment
Erik Verwey

In mijn vorige column sprak ik over het tijdperk van het propertymanagement 2.0, een tijdperk waarin een vastgoedmanager verbindingen legt en vernieuwend is met visie. Een concreet voorbeeld is onze visie op de woningmarkt, hoe deze beter kan gaan functioneren door ontwikkeling van het middensegment huurwoningen.

Onze visie is mede gebaseerd op de onafhankelijke conclusies die kunnen worden getrokken op basis van de transactiegegevens huurwoningen die VGM NL, sinds 2014, samen met NVM, verzamelt. En dat transactiedata waardevol zijn blijkt uit de belangstelling op 7 juni op de Provada voor het eerste Vastgoedmarkt Trendrapport gebaseerd op transactiedata over de Rotterdamse markt voor commercieel vastgoed. 

De ontwikkeling van het middensegment huurwoningen moet vanuit verschillende invalshoeken worden gestimuleerd. Naast nieuwbouw moet ook worden gekeken naar de match tussen overschot en tekort in gemeentelijk  vastgoed, kantoren en winkels. Een voorbeeld is de bewoning van de bovenste verdieping van het voormalige V&D-pand in Haarlem.  

De hoofdrolspelers in dit proces zijn gemeenten vanuit hun verantwoordelijkheid voor de – langere termijn – woonbehoefte van hun inwoners in relatie tot hun grondbeleid. Corporaties als huisvester van mensen met een smalle beurs. En ontwikkelaars, institutionele- en particuliere beleggers vanuit hun lange termijn rendementsgedachte. Tot slot makelaars en vastgoedmanagers vanuit hun marktkennis en hun rol als intermediair. 

Om tot een succesvolle ontwikkeling van het middensegment huur te komen moeten de hoofdrolspelers met elkaar in gesprek. Dat gesprekken tussen de overheid en de markt op gang komen blijkt uit de vertegenwoordiging van steeds meer gemeenten op de Provada. Maar dat is niet genoeg. Deze ontwikkeling heeft een katalysator nodig, een uitdaging die we als intermediairs de komende tijd graag oppakken. 

U hoort van ons.

Eric Verwey, voorzitter VGM NL

Reageer op dit artikel