blog

Geen modelwoningen maar virtual reality technologie

Geen categorie

Geen modelwoningen maar virtual reality technologie
Laurentien Kok

In Singapore is het gebruikelijk om bij de lancering van een nieuw vastgoedproject, of het nu om een commercieel project of woningen gaat, een een-op-een schaalmodel te bouwen dichtbij de locatie waar het vastgoedproject gaat worden gebouwd.

Bijvoorbeeld een nieuw winkelcentrum wordt in een leegstaand gebouw een deel van de binnenkant van de ontwikkeling nagebouwd zodat voor potentiële kopers en andere geïnteresseerden duidelijk is hoe de binnenkant eruit komt te zien. Veel partijen vinden het moeilijk om een tekening te lezen en kunnen zich daarbij weinig voorstellen. Zo ook voor woningen, een een-op-een schaalmodel van het appartement wordt nagebouwd met een verkoopshowroom erbij met mooie glimmende verkoopbrochures en schaalmodellen en leuke marketingdames erbij. In Singapore ligt het eigenwoningbezit op meer dan 90 procent en daarnaast heeft meer dan 50 procent van de huishoudens meer dan vier woningen of ander onroerend goed in bezit. Door dit hoge vastgoedbezit kan je dus nauwelijks meer spreken over particuliere kopers. De meeste kopers zijn semi professionele beleggers geworden met meer verhuurde woningen of bedrijfsruimten.

Singaporezen zijn, net als veel Aziaten, dol op het aankopen van onroerend goed en dus kan je in het weekend en op vrije dagen hele gezinnen vinden in de modelwoningen. Deze bezoeken worden gezien als een leuke tijdsbesteding en dankbaar worden alle hapjes opgegeten en drankjes opgedronken. Toch is er ook een serieuze ondertoon en ondanks die semi professionaliteit, willen de Singaporezen een real life gevoel krijgen bij de aankoop, vandaar ook dat de modelwoningen, op een-op-een schaal, zeer ijverig met een meetlat worden nagemeten en vergeleken met de bouwtekeningen. Maar de vergunningen voor modelwoningen, meestal gelegen vlakbij de bouwlocatie, worden steeds minder vaak uitgegeven en goedgekeurd doordat er weinig ruimte is op en naast de bouwplaats. Zeker als er ook nog infrastructurele werkzaamheden door de overheid of andere bouwwerkzaamheden plaatsvinden in de nabije omgeving. Ook zorgt de toeloop van potentiële kopers voor parkeeroverlast voor reeds bestaande ontwikkelingen in woonwijken.

Op het moment dat duidelijk was dat de projectontwikkelaar Keppel Land geen vergunning kreeg om de gewenste modelwoning te bouwen wegens ruimtegebrek en verwachte parkeeroverlast, besloot hij om andere mogelijkheden te gaan onderzoeken. De ingeschakelde makelaars waren namelijk erg pessimistisch over de verkoop als ze geen modelwoningen konden laten zien aan potentiële kopers en gaven een voor een aan om hun opdracht terug te geven. Keppel Land heeft zich uiteindelijk gewend tot virtual reality technologie om de appartementen te verkopen.

Het bedrijf heeft samen met een technologiebedrijf diverse 360-gradenvoorstellingen gemaakt, als een van de eerste in zijn soort qua kwaliteit ter wereld voor de verkoop van een gebouw, volgens het eigen persbericht. ‘Elke VR voorstelling kenmerkt zich door de grote detaillering, zorgvuldig afstemt op de werkelijke grootte van de beschikbare woningen, de functie van de kamers en voorzien van alle denkbare opties zoals inbouwkasten, het maakt het mogelijk om letterlijk door de woningen heen te wandelen, de kleur en model van de keukens en badkamers aan te passen en zelf real time allerlei opties en extra’s virtueel aan te passen en op deze wijze een “real life experience” te ondergaan. Tijdens de voorstelling is het mogelijk om te wisselen van appartement, layoutwijzigingen naar voorkeur aan te passen en uit te proberen’, aldus Lee, de marketingmanager van de ontwikkelaar. ‘Inclusief virtueel uitzicht over een deel van Singapore vanuit elke woning, welk uitzicht natuurlijk verschilt per verdieping van het 40 verdiepingen tellende gebouw.’

Kortom, kosten noch moeite zijn gespaard om een spectaculaire ervaring te geven aan de belangstellenden. Bijkomend voordeel voor de Singaporezen maar ook voor de projectontwikkelaar is dat niemand meer naar een modelwoning hoeft te gaan. Vanuit je luie stoel kan er virtueel rondgewandeld worden in de diverse woningen en door middel van de technologie kan er tijdens de wandeling aan de indeling aanpassingen gemaakt worden. Ook voor buitenlandse geïnteresseerden is het veel effectiever; die hoeven niet meer naar Singapore te komen maar krijgen een inlogcode per email.

Daarnaast zijn de kosten van een virtuele toer veel goedkoper, ongeveer een kwart van de de prijs van een modelwoning aangezien er veel minder makelaars en marketingdames behoeven worden ingeschakeld. Maar voor de vele gezinnen met kinderen die er een hobby van gemaakt hebben om de modelwoningen in Singapore af te lopen als uitje in het weekend en een gratis lunch te scoren, is dit een minder plezierige ontwikkeling.

Laurentien Kok LLM MRE MRICS
Kandidaat notaris te Singapore en Den Haag bij Bird&Bird LLP

Deze column is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van november 2016

Reageer op dit artikel