blog

Back to the future?

Geen categorie

Hoelang is het geleden dat de vastgoedmarkt in een crisis zat? Het lijkt wel alsof iedereen dat weer vergeten is. Beleggers vechten om woningen, ontwikkelaars kopen driftig risicodragende posities, aannemers verhogen hun prijzen alsof ze de OPEC zijn en zelfs banken benaderen de markt om risicodragend te financieren. Het lijkt alsof we terug zijn bij de hosannajaren van 2008.

Vorig jaar nog ging het om de uitdagingen bij ontwikkeling. Het product moest worden aangepast op de vraag, de gebruiker moest leidend worden, inbreiding was belangrijker dan uitrollen. Maar binnen een periode van nog geen zes maanden lijkt het wel alsof de vastgoedmarkt in een Delorean is gestapt, en alsof er een mysterieuze Doc Brown de markt heeft terug gekatapulteerd naar 2007. Inhoud schiet naar de achtergrond, als het proces maar soepel verloopt. Beleggers weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten bieden voor woningen (BAR 3,75%?). Grote ontwikkelaars doen openlijk de oproep aan gemeenten om ‘maar eens snel door te komen met die uitrollocaties’. Aannemers dromen weer van het vertrouwde geluid van de betonpomp. Broodje woning is weer terug bij af: een woning die niet voortkomt uit de vraag van gebruikers, maar die uit de hoge hoed van de ontwikkelaar-aannemer tevoorschijn komt. Met alle gevolgen van dien. Vastgoed wat makkelijk te maken is, en waar de gebruiker niet op zit te wachten.

 

Gelukkig paste niet de hele markt in die spreekwoordelijke Delorean, terug naar 2007. Een paar partijen hebben wel lering getrokken uit de crisis, en blijven aandacht besteden aan de échte vraag. De komende twee jaar zal bepalend zijn voor de stedelijke toekomst van Nederland. Krijgen de betonpompen het weer voor het zeggen, of blijft ontwikkelen een vak waar inhoud en kennis van gebruikers voor nodig is, zoals het gelukkig de afgelopen vier jaar is geweest? Helaas kunnen wij met de Delorean niet alvast vooruit rijden om een beeld te krijgen van de situatie in 2025.

 

Phlip Boswinkel 

Local, Den Haag 

 

 

 

Reageer op dit artikel