blog

Kijk naar de toekomst

Geen categorie

Kijk naar de toekomst

Provada stond de afgelopen jaren vooral in het teken van het verleden – de tijden die niet meer zouden terugkeren. Nooit expliciet, maar het was wel het gevoel dat overbleef na een bezoek aan de beurs. Provada oogde compacter, de lounges ruimer. Sommige vastgoedpartijen zochten manieren om de kosten – een ton is niets – te drukken. Dit jaar zal de sfeer ongetwijfeld uitbundiger zijn. En Provada kiest dit jaar nadrukkelijk voor de toekomst, onder andere met een nieuw plein: Provada Future.

Het nieuwe plein geeft een overzicht van alle ontwikkelingen die de komende jaren de vastgoedsector veranderen. Over twee jaar moeten deze innovaties volgens Provada-oprichter en -boegbeeld Flip Kerkhoven voldoende omvang hebben voor het vullen van de vierde hal, die de Amsterdamse Rai eind 2017 toevoegt aan de drie waarin Provada nu wordt gehouden.

De toekomst van de vastgoedsector wordt voorlopig vooral bepaald door de lage rente. Dat blijft voorlopig zo, voorspelt algemeen directeur Peter Göbel van ING Real Estate Nederland. Volgens hem krijgen we te maken met ‘Japanse toestanden’. Hij doet zijn voorspelling in het verslag van het Vastgoedmarkt Executive Expert-panel, dat in mei 2016 voor het eerst bijeen kwam. Andere deelnemers die hun visie op de toekomst geven zijn Maarten van Duijn (Heijmans Vastgoed), Henk Jagersma (Syntrus Achmea Real Estate & Finance) en Jeroen Lokerse (Cushman & Wakefield).

Het Transformatieplein – dit jaar in de 400 m2 grote stand van Vastgoedmarkt – telt dit jaar zeven objecten die zijn ingebracht door de vier grote steden en – in het kielzog van de gemeente Rotterdam – Dordrecht. Tijdens Provada houden verschillende architecten een pitch voor deze objecten met een concreet, uitgewerkt voorstel voor transformatie. Het levert frisse, nieuwe ideeën op voor een sluitende exploitatie van probleemvastgoed. De sessies vormen een inspiratiebron voor alle eigenaren van vastgoed, dus kom bij ons kijken in Hal 9, stand 11!

Ook Vastgoedmarkt werkt aan zijn toekomst. Tijdens Provada presenteren wij een nieuwe loot aan de stam: trendrapporten. Vanaf nu brengen wij elke maand een rapport uit over de vastgoedmarkt in de vier grote steden en de Brabantse stedenrij. Elk halfjaar nemen wij deze markten opnieuw de maat. In de twee maanden die overblijven, zoomen wij in op een deelmarkt als zorgvastgoed of studentenwoningen.

De rapporten worden opgesteld met de onafhankelijke blik die u van Vastgoedmarkt gewend bent. Van veel informatie in de vastgoedsector is immers onduidelijk vanuit welk belang de cijferreeksen en grafieken zijn opgesteld. Naast een Nederlandse versie is er ook een Engelse, zodat elk rapport kan worden gebruikt bij de advisering van buitenlandse partijen. Tijdens Provada geven wij in ruil voor uw visitekaartje een samenvatting van het eerste rapport over Rotterdam gratis weg. Ik hoop u te spreken!

Johannes van Bentum

j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl

Deze tekst verscheen als hoofdredactioneel commentaar in de Provada-special van Vastgoedmarkt in juni 2016. 

Reageer op dit artikel