blog

Internationaal imago

Geen categorie

Internationaal imago

De Heren I van hockeyclub Oranje Rood in Eindhoven lopen zich in de laagstaande zon warm voor de wedstrijd tegen een club uit het Duitse Mühheim. Op het terras van het spiksplinternieuwe clubhuis staan vertegenwoordigers uit de Zuid-Nederlandse vastgoedsector. De meesten hebben een glas bier en een mini-hamburger in de hand.

‘We proberen elk jaar een spraakmakende locatie te kiezen’, zegt Huib Janssen van DHVM Vastgoedmanagement. Samen met bedrijfsmakelaar Verschuuren & Schreppers en de advocaten en notarissen van AKD organiseert hij elk jaar de Vastgoedborrel Zuid. Het clubhuis van de Eindhovense fusieclub is net vier dagen geleden officieel geopend.

De stemming zit er goed in. Ook in de lokale vastgoedmarkt. ‘Er is hier zoveel geld in de regio dat een weg zoekt naar vastgoed’, vertelt Leon Schreppers. Eindhoven kent een groot aantal beleggers die sinds enige tijd ook landelijk actief zijn. En het einde aan de groei is nog niet in zicht.

Ook internationaal staat het Nederlandse vastgoed op de kaart. De Britse belegger Standard Life steekt een vorstelijk bedrag in winkelcentrum De Oranjerie in Apeldoorn. Singaporese geldschieters investeren in logistiek vastgoed. Ook uit andere Aziatische landen vloeit er beleggersgeld naar Nederland.

In een vergaderzaal van HNK in Hoofddorp trekken de leden van het Vastgoedmarkt Executive Expert-panel hun wenkbrauwen op, terwijl zij spreken over de gevolgen van de Brexit. In Londen is de markt – op wat deals van koopjesjagers na – flink afgekoeld. De trek van financiële instellingen naar het Europese vasteland zal nog even op zich laten wachten – dat speelt pas op een termijn van vijf tot tien jaar.

Het panel uit zijn zorgen over hoe buitenlandse beleggers zullen aankijken tegen de retoriek rondom een Nexit – het vertrek van Nederland uit de Europese Unie – in de aanloop naar de Kamerverkiezingen volgend jaar. Eén ding is zeker, Geert Wilders zal geen kans onbenut laten om aan te sturen op een breuk met de EU naar Brits voorbeeld.

Volgens panellid Jeroen Lokerse, managing partner van Cushman & Wakefield, maken buitenlandse beleggers zich al zorgen over de EU-vijandigheid van populisten in met name Oostenrijk en Nederland. Hoe onrealistisch het verlaten van de EU in het geval van Nederland ook mag zijn – voor buitenlandse beleggers zou het een reden kunnen zijn hun kapitaal elders te beleggen. Een grote financiële injectie in de Nederlandse economie zou daarmee op losse schroeven komen. Dat zou betekenen dat de anti-EU-campagne van Wilders zijn kiezers geld gaat kosten.

Reageer op dit artikel