blog

See EU later!

Geen categorie

See EU later!

Dat Britten anders denken dan de rest van de Europeanen was mij bekend, maar de keuze om de Europese Unie te verlaten heeft mij toch overvallen. De omvang van de economische implicaties van het vertrek van de Britten is onbekend, vooral omdat het onzeker is met welk onderhandelingsresultaat Groot-Brittannië en de EU over maximaal twee jaar uit elkaar gaan.

Direct na het bekend worden van het Britse vertrek zijn een aantal Britse vastgoeddeals afgeblazen door het inroepen van een zogeheten Brexit-clausule in de koopovereenkomsten, meldde de Financial Times. Frankfurt hoopt door de breuk met de Britten een stukje af te knabbelen van de positie van Londen als het financiële centrum van Europa. De kantorenmarkt in de stad aan de Main zou daarvan kunnen profiteren.

In Nederland meldt vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff intussen herstel op de gebruikersmarkt. De kantorenleegstand daalde in de eerste helft van dit jaar met 418.000 m2 tot gemiddeld 15 procent. Beleggers toonden al eerder hernieuwde interesse in kantoren, ook Aziatisch geld stroomt nu naar de Nederlandse kantorenmarkt. Een opvallend voorbeeld daarvan is de aankoop van De Rotterdam aan een consortium van Koreaanse beleggers. De recent rondgekomen verkoop van Propertize aan de Amerikaanse private equity-partijen Lone Star en J.P. Morgan Securities zal de dynamiek op de Nederlandse markt verder vergroten.

Ook de eindstand van de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada, met 23.517 bezoekers 6 procent beter bezocht dan een jaar eerder, is een teken dat het goed gaat in de vastgoedsector. In deze editie treft u een overzicht van de belangrijkste bijeenkomsten en nieuwsfeiten tijdens de beurs. Directeur Verkoop & Gebiedsmarketing Jessie Wagenaar van BPD, uitgeroepen tot winnaar van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2016, vertelt over de zegeningen van digitalisering voor de vastgoedsector. En vier beleggers delen hun inzichten in welke technologie hun helpt betere investeringsbeslissingen te maken.

‘Alle grote projecten beginnen met een gedegen analyse van cijfermateriaal’, zei ex-premier Jan Peter Balkenende in zijn dankwoord bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het allereerste Vastgoedmarkt Trendrapport over de vastgoedmarkt in Rotterdam op de openingsdag van de Provada. Op pagina 26-27 treft u een samenvatting van dit rapport, dat door abonnees van Vastgoedmarkt voor de bijzondere prijs van 150 euro (normaal 200 euro) in de site kan worden gedownload.

Toen het Vastgoedmarkt Executive Expert-panel voor zijn tweede sessie bijeenkwam op 13 juni was een Brexit nog niet aan de orde. Toch maakte het panel zich al zorgen over de dreigende ontwrichting van de samenleving door de aanhoudende lage rente en de problemen met het betaalbaar houden van (huur)woningen in Nederland (22-23). De gevolgen van de breuk tussen het VK en de EU komt ongetwijfeld uitgebreid aan de orde in de derde sessie van het panel in augustus. Ik wens u alvast een goede vakantie.

Reageer op dit artikel