blog

‘Proptech neemt het kantoor over’

Geen categorie

Technologie in gebouwen – tegenwoordig kortweg aangeduid als Proptech – gaat een steeds grotere rol spelen in hoe gebruikers hun kantoorruimte beleven. Het kantoor kan gebruikers parkeer- en werkplekken toewijzen, luchtvervuiling helpen bestrijden en internet leveren dat 100 keer sneller is dan traditionele WiFi.

Gebruikers zijn verwend geraakt door het hoge serviceniveau in andere sectoren en verwachten – terecht – hetzelfde van hun vastgoedadviseur. Virtual reality verandert zaken als het ontwerpproces, de interactie tussen medewerkers op verschillende locaties en de interactie met klanten over de verkoop/verhuur van kantoorruimte.

Deze ontwikkelingen sluiten aan bij de kenmerken van de vastgoedsector: data-gedreven, visueel en mobiel. De vastgoedsector staat aan de vooravond van een technologische revolutie die rendement levert in de vorm van klanttevredenheid, behoud van personeel en een hogere omzet en winst.

Savills heeft zich de afgelopen vijf jaar in toenemende mate bezig gehouden met proptech, onder andere in de samenwerking met bedrijven als de online makelaar Yopa in het Verenigd Koninkrijk en Realmark in Nederland.

Een voorbeeld is het platform Zuidasoffices.amsterdam, een initiatief van mijn Agency-collega’s. Dit online platform biedt een overzicht van de faciliteiten van de Amsterdamse Zuidas, inclusief hotels, restaurants, kleermakers, treintijden en beschikbare kantoorruimte per gebouw. De site ondersteunt ons doel om huurders transparantie te bieden en op een efficiënte en gemakkelijke manier zaken te kunnen doen.

We moeten  transformeren om te overleven. Je ziet in andere sectoren dat innovatie een verstorende werking heeft op bestaande structuren in markten. Dat is in onze sector niet anders. Luisteren naar de behoeften van kantoorgebruikers is essentieel. Proptech biedt een kans om vooral de tevredenheid en gezondheid van medewerkers te verhogen en uiteindelijk ook zo hun performance. Volgens mij staan we nog maar aan het begin van de reis.

Over de auteur:

Els van Bronckhorst is associate director Occupier Services bij Savills

Reageer op dit artikel