blog

Landelijke dekking of lokale service?

Geen categorie

Landelijke dekking of lokale  service?

Als men het heeft over binnensteden, heeft men daar vaak een specifiek beeld bij. Als trotse Utrechter denk ik gelijk aan de prachtige grachten met haar unieke werven, monumentale panden en leuke markten en festivals. Er zullen maar weinig mensen zijn die de vraag stellen: Door wie wordt het onderhoud uitgevoerd van deze mooie gebouwen?

Als eigenaar of beheerder van een grote vastgoedportefeuille is het praktisch om landelijk dekkende onderhoudsbedrijven het onderhoud te laten uitvoeren. Een van de vele termen die hierbij wordt genoemd is het ‘ontzorgen’ van de opdrachtgever. Maar is deze manier van onderhoud uitbesteden ook de beste manier?

Kijkend naar de portefeuille van Vastned kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een sterke concentratie in de grote steden. Samen met onze technisch beheerder (Property View) probeer ik zo goed mogelijk het onderhoud en eventuele verbouwingen te begeleiden en daarvoor geschikte (onderhouds)bedrijven in te schakelen. Bij de keuze van de bedrijven proberen wij een gezonde en uitgebreide mix te vinden in de grootte van de organisatie, de vestigingsplaats en hun expertises, zodat we een lokaal bedrijf kunnen aansturen om het probleem op te lossen of de verbouwing uit te voeren. Belangrijke redenen om voor lokale bedrijven te kiezen zijn onder andere de bekendheid in de omgeving, korte afstand tot de plaats van bestemming (met als gevolg een snelle reactietijd, lagere CO2-belasting en minder kosten voor de opdrachtgever) en stimulering van de plaatselijke economie. 

Voor mij persoonlijk ligt er een lichte voorkeur bij het werken met lokale familiebedrijven. Het voordeel van dit soort familiebedrijven is dat je direct contact hebt met de eigenaar of een van de familieleden waardoor het contact een stuk persoonlijker is en men net een stukje harder zal werken, omdat het om de eigen boterham gaat die op de plank moet komen. Aan de andere kant vullen grotere bedrijven met meer landelijke dekking de persoonlijke aandacht voor de klant op door accountmanagers aan te stellen voor de individuele klanten. Hierdoor zijn ook grotere bedrijven in staat om persoonlijke aandacht te bieden.

Al met al is er geen eenduidig antwoord te geven wat de beste manier is om onderhoud en verbouwingswerkzaamheden te laten verrichten en aan wat voor type bedrijf dit het beste kan worden uitbesteed. De uiteindelijk keuze hangt sterk af van het type werk en het type belegger en diens medewerkers. De ene belegger heeft een duidelijke hands-on mentaliteit, waardoor er veel zelf wordt opgepakt, terwijl de andere belegger graag alles uitbesteedt en daardoor meer ontzorgd wil worden door een beperkt aantal bedrijven met sterke landelijke dekking.

Martijn van Engelen is technisch manager Vastned Management

Reageer op dit artikel