blog

De veranderende rol van de property manager

Geen categorie

De veranderende rol van de property manager

In mijn vorige column ben ik ingegaan op de kracht van de stad, in de context van mijn dagelijkse praktijk. De kracht van de stad ontstaat uit de kracht van de mensen. Er wonen vrienden van elkaar, er wordt samengewerkt met ambitieuze collega’s, er wordt geruild, geliked, geswiped en geshared. We zijn onder de indruk van trendsetters, van start-uppers, van nieuwe nomades.

Als property manager werk ik dagelijks met deze mensen. Dichtbij het dagelijkse leven van woners en werkers, met het privilege tot een kijkje in hun leven. Voor de huurder is een woning namelijk geen beleggingsvehikel, maar hun thuis. Dit besef is mijn rol in de vastgoedketen, op zoek naar het snijvlak tussen rendement en woonbeleving. In 2004 vertelde Joseph Pine (check zijn TEDtalk) al over de beleveniseconomie als ‘opvolger’ van de diensteneconomie. Hierna volgden hypes als filmpjes waarbij mensen hun nieuwe iPhone uitpakken en de autodealer die je nieuwe auto ‘onthult’: ervaringen, in plaats van diensten. Inmiddels alweer verder geëvolueerd naar een trend waarbij vooral waarde wordt gehecht aan exclusiviteit, kleinschalig, lokaal, speciaal voor jou en je buren.

We onderzoeken ons suf aan deze ‘Mensen van de Stad’. We categoriseren en ordenen, enquêteren en focussen, vragen en duiden. Om daarna te concluderen dat iedereen uniek is. Ik categoriseer en orden mezelf tenslotte wel, dat hoeft niemand voor mij te doen. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik die ambitieuze ‘young urban professional’ die even vol overgave leeft om te werken. Vanavond ben ik een levensgenieter, die vandaag hard gewerkt heeft om te leven. Ik ben niet te categoriseren, toch? Ons in een doelgroep proberen weg te zetten is dan ook voorspelbaar onvoorspelbaar. Wat ik vandaag wil, is morgen anders. En laat dat nou net de conclusie zijn: als propertymanager heb ik elke dag te maken met mensen zoals ik. Niet te categoriseren, niet te voorspellen en juist daarom heel goed tevreden te krijgen. Een waterdicht concept voor een tot-in-de-puntjes onderzochte doelgroep is binnen no time lek.

De rol van de property manager is dan ook vol verandering. De winsten op grondexploitaties en grootschalige gebiedsontwikkelingen bestaan bijna niet meer, het verdienmodel van vele partijen richt zich meer en meer op de exploitatiefase. Dat geeft ruimte om hier aandacht aan te besteden. Er worden niet zomaar wooncomplexen gebouwd, er worden concepten opgeleverd. Grote appartementencomplexen waar we gaan voor woonbeleving, voor gemak zodat je meer tijd hebt voor de belangrijke zaken in het leven.

Het raakt mij als eenzame ouderen of expats, met vaak meer dan 100 buren, niet met elkaar in contact weten te komen. Het is zonde om allemaal een boormachine te kopen terwijl je van elkaar kunt lenen. Het is jammer als je werkloze buurman een hartstikke handige klusser is terwijl jij een aannemer van 100 km verderop inschakelt. Het is leuker om je spaarzame vrije tijd te besteden aan je gezin en vrienden dan aan het regelen van een energieleverancier.

Als property manager kan ik van grote invloed zijn op de omgeving waarin je woont of werkt. Ik werk dan ook aan concepten voor wooncomplexen die ons faciliteren in onze zoektocht naar uniciteit en identiteit. Die ruimte laten voor autonomie. Die met je meebewegen en morgen – net als jij of ik – anders kunnen zijn. Samen met start ups zoals BKSY die de collectieve boekenkast in de hal vult, Charly Cares voor kinderopvang en Helpling voor schoonmaak. Of met local heroes om je auto te wassen en je kleding te stomen. Een servicemanager brengt bewoners in contact, vrijblijvend, maar als je wilt regelt ze de hardloop- en bootcampclub. Ieder gebouw is uniek, er is niet één formule. Maar hoe leuk is dat; praten met de eindgebruiker, zoeken naar de behoefte en vervolgens aan de slag om volgende week weer iets nieuws in de praktijk te brengen. Continu innoveren, samen met collega’s, want stilstand is achteruitgang. Ik ben benieuwd naar jouw mening, wie weet debatteren we er binnenkort wel over. En wederom bedankt voor je stem natuurlijk.

 Rebecca Haasdijk is property manager bij Verwey Vastgoed. Zij is één van de vijf genomineerden voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2016.
  > Breng hier uw stem uit   

Reageer op dit artikel