blog

De stad als Walhalla

Geen categorie

De stad als Walhalla

Vastgoed is nergens zo succesvol als in de grote steden en daarbinnen nergens zo booming als in Amsterdam. Dit heeft alles te maken met urbanisatie: de grote exodus naar steden. Een trend die ´één van de zeven megatrends van de mondiale samenleving´ wordt genoemd. Zo groeit New York als kool en investeert China miljarden in urbanisatie. Bij het benoemen van deze urbanisatie als vergezicht komen echter wel wat vragen om de hoek kijken: hoe groot is die trend nu eigenlijk? En hoe verhoudt deze trend zich tot bijvoorbeeld plaats- en tijdonafhankelijk werken? Als adviseur voor gebruikers van commercieel vastgoed opereer ik in het hart van deze ontwikkeling en ervaar ik dagelijks de kracht van de stad.

De eerste tekenen van de huidige urbanisatietrend zagen we ontstaan in de crisisdagen van 2008. Steden werden door de hoge werkloosheid opgezocht vanwege opleidings- en baanmogelijkheden, toegang tot de deeleconomie die meer en meer zijn intrede deed en ook voor de aansluiting bij communities waarbinnen specifieke bedrijfsgroepen, zoals bijvoorbeeld start-ups, zich verenigden. Deze communities binnen steden bieden tal van netwerk-, acquisitie- en spin-off-mogelijkheden. Voor bedrijven geldt daarnaast dat steden een goed gevulde talent pool bieden. Meedoen aan de ‘war for talent’ is met de vergrijzing van de samenleving een must en kiezen voor een stad als vestigingsplek garandeert ook een goede infrastructuur en daarmee optimale bereikbaarheid.

De aanzuigende werking van steden als woon- en werkomgeving ervaar ik dagelijks. En dat is niet voor niets. Er zijn veel voorzieningen (hotels, vergader- en congreslocaties, bars, restaurants en winkels), er is veel werkgelegenheid, er zijn goede opleidingsmogelijkheden en er is een goede infrastructuur.

Mijn verwachting is dat de trek naar de stad door zal blijven gaan als gevolg van het uitblijven van echt economisch herstel in de regio´s in Nederland. Stedelijke gebieden zullen daardoor nog aantrekkelijker worden. Hoewel sommigen twijfelen aan de betaalbaarheid van het wonen in de stad zorgt de aanhoudende lage rente ervoor dat deze kosten voorlopig behapbaar blijven. De urbanisatie kan daarnaast nog versterkt worden door macro-invloeden als de vluchtelingenstroom en een dreigend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dit laatste kan leiden tot een groeiende attractiviteit van steden op het Europese vasteland.

Ondanks dat urbanisatie op gespannen voet lijkt te staan met trends als tijd- en plaatsonafhankelijk werken is dat mijns inziens een schijnbare tegenstelling. De behoefte aan kennisclusters van specifieke bedrijfsgroepen en activiteiten binnen steden neemt toe. Voorbeelden hiervan zijn de High Tech Campus in Eindhoven, het Bio Science Park in Leiden en het Science Park in Amsterdam. Door de groeiende behoefte aan deze kennisclustering neemt de leegstand in steden af en kunnen vastgoedprijzen stijgen, wat een mogelijke bedreiging vormt voor urbanisatie. Wie echter op zoek is naar reuring en inspiratie zal zich bewust in de dynamische omgeving van de stad blijven vestigen. Dát is namelijk de kracht van de stad.

 

Roel de Both

Real estate consultant Cushman & Wakefield

Roel de Both is een van vijf genomineerden van de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award

Breng nu uw stem uit op uw favoriete kandidaat 

Reageer op dit artikel