blog

Barcelona: Champions League van het ondernemen

Geen categorie

Barcelona: Champions League van het ondernemen

De teneur onder Nederlandse winkeliers is: kommer en kwel door teruglopende omzetten, toegenomen leegstand door faillissementen en aanhoudende stijging van online aankopen doen. Daar bovenop komt nog eens de beperkte huurverlaging van de afgelopen jaren waardoor de leegstaande winkelruimte relatief duur bleef. Steeds vaker zetten wij onze eigen retailmarkt weg als het lelijkste eendje van de Europese klas.

Hoe anders is dit in Barcelona, waar in de wijken Barri Gòtic en El Born een werkelijk fantastische combinatie tussen historische gebouwen, retail, horeca en overige leisure ontstaan is. Vooral voor El Born mag dit een klein wonder heten aangezien deze wijk nog niet zo lang geleden dreigde te verpauperen. Wat een voorbeeld voor Nederlandse binnensteden! Breng het ondernemerschap van Barri Gòtic en El Born naar de Nederlandse winkelstraten. Want wat je ook van Spanje mag vinden of denken, in deze wijken weten ze hoe je retail succesvol maakt met een unieke combinatie van kleine gezellige barretjes met niche winkeltjes die – ondanks hun producten met relatief hoge prijzen – weten wat verleiden en verkopen is. Plekken waar cultuur, leisure, historie en retail samenkomen op een manier die past bij de specifieke kenmerken van de stad zoals in dit geval de nauwe, historische straatjes. Ondanks de forse huurniveaus tussen de 600 en 1.000 euro per m2 per jaar, zijn de ondernemers hier succesvol, is er nauwelijks verloop en geen leegstand. Wat leegkomst wordt verbouwd en in lijn gebracht met het concept van dit gebied waardoor het specifieke, authentieke karakter van de wijk voorlopig gewaarborgd blijft.

Wat zijn de mogelijkheden voor de Nederlandse winkelmarkt als we dit voorbeeld zouden volgen? Wat als binnensteden een totaalconcept weten te ontwikkelen dat recht doet aan de specifieke kenmerken van die stad en dat ervoor zorgt dat cultuur, leisure, retail en horeca een uniek op elkaar afgestemd geheel gaan vormen? Clusters waar je makkelijk een halve dag rond kunt dwalen, die verleiden en de verblijfsduur verlengen? Weg met de verzanding in procedures, regels, wetten en angst om te falen! Laten we met er met elkaar voor zorgen dat de ondernemerscultuur weer floreert in de samenleving en dat we onze binnensteden op die manier levendig houden. Ik kan Barcelona aanbevelen voor iedereen die inspiratie nodig heeft. Onderneem ze!

 

Michiel Boonen

Research Cushman & Wakefield

 

Reageer op dit artikel