blog

Gratis Geld

Geen categorie

Gratis Geld

Vastgoed als belegging heeft geen marketing meer nodig. Met de verlaging van het belangrijkste rentetarief naar 0 procent, heeft de Europese Centrale Bank de sluizen nog wijder open gezet. Nog meer dan voorheen zal er geld in vastgoed vloeien, tegen steeds lagere aanvangsrendementen.

De lage rentestand is de belangrijkste motor achter de opleving van de sector. Het verklaart de populariteit van woningportefeuilles, een product waarvoor grote vastgoedbeleggers voor de crisis nog de neus ophaalden. Maar ook kantoren zijn weer en vogue, zelfs als het niet om de allermodernste panden op de allerbeste plekken gaat.

Met een structureel herstel heeft het allemaal niets te maken, waarschuwt FGH Bank in zijn Vastgoedbericht 2016, dat dit jaar de titel ‘Vooruitzien en veranderen’ heeft meegekregen. De lage rentestand voorkomt dat vastgoedeigenaren vooruitzien en veranderen, zoals de bank graag zou zien.

De beleggingen die nu in de Nederlandse markt worden gedaan – een kwart miljard per week, zo leest u elders in deze editie – verliezen hun aantrekkelijkheid direct zodra de rente niet langer daalt, maar oploopt. Het fundament onder het herstel in de vastgoedsector is daarmee zeer wankel. De veranderingen in de maatschappij die het gebruik van vastgoed in de nabije toekomst bepalen, worden aan het zicht onttrokken door de gekte op de beleggingsmarkt.

Verstandige vastgoedprofessionals kijken verder dan de huidige investeringsgekte en bezinnen zich op de krachten die het spel zullen bepalen als de muziek in het ECB-hoofdkwartier in Frankfurt stopt. Zij denken in het leveren van huisvesting in plaats van gebouwen. Zij herkennen groei- en krimpsectoren en spelen daarop in. Zij zoeken naar partners buiten de eigen keten. De samenleving is immers gekanteld en daar horen andere samenwerkingen bij.

Bij de presentatie van het jaarlijkse vastgoedbericht lichtte chief commercial officer Roel van de Bilt van FGH Bank een tipje van sluier op die sinds de aankondiging van de integratie met de Rabo-organisatie op 20 januari 2015 over zijn bank hangt. Er komt een nieuwe organisatie, Rabo Real Estate Finance, die wordt geleid door een team dat is samengesteld uit beide organisaties. De stoelendans kan beginnen.

Johannes van Bentum, hoofdredacteur Vastgoedmarkt

j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel