blog

Staartje

Geen categorie

Staartje

Het feestgedruis van nieuwjaarsborrels, inclusief gebruikelijke heilswensen, was nauwelijks verstomd of de fusie van Cushman & Wakefield en DTZ Zadelhoff zakte door het ijs.

De eigenaren van DTZ International en Cushman & Wakefield trapten op de rem, nadat begin december het gerechtelijk onderzoek naar een taxatie door DTZ Zadelhoff van tien jaar geleden onverhoopt in de publiciteit kwam. Daarmee krijgt het al jaren slepende justitieel onderzoek plotseling een staartje. Ofwel beter: een staart.

Cor van Zadelhoff, oprichter – en tot voor kort aandeelhouder – in DTZ Zadelhoff, blijft geloven in een fusie tussen beide Nederlandse makelaarsorganisaties. Dat vertelde hij op 13 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsborrel van vastgoedstudentenvereniging Fresh. Hij liet ook doorschemeren dat de partnerstructuur van DTZ geen eenvoudige noot was gebleken om te kraken, maar dat de fraudebeschuldigingen voor de internationale moederbedrijven de doorslag gaven om (voorlopig) de stekker uit de fusie van de Nederlandse dochters te trekken.

Kort voor Kerstmis 2015 droeg Van Zadelhoff zijn aandelen in het bedrijf over aan de eigenaren van DTZ International. Bij de verkoop van een eerste tranche van 30 procent was al afgesproken dat deze partij op termijn de volle 100 procent zou kopen. ‘Nu hebben ze die honderd procent, maar hebben de partners in DTZ Zadelhoff het nog steeds voor het zeggen.’ Een wonderlijke situatie, vindt ook Van Zadelhoff. ‘Het heeft even tijd nodig, maar het gaat goed komen’, verzekert hij.

In deze editie van Vastgoedmarkt treft u een aantal artikelen aan over transformatie, in het bijzonder transformaties in Rotterdam. Dat is een uitvloeisel van het transformatiecongres dat Vastgoedmarkt begin december 2015 in samenwerking met de gemeente Rotterdam organiseerde. Daarnaast zijn de voorbereidingen begonnen voor het Transformatieplein tijdens Provada 2016, waar architecten dit jaar plannen zullen pitchen voor leegstaand vastgoed in de vier grote steden.

Binnen het thema Makelaars in deze Vastgoedmarkt wordt de aandacht voor Rotterdam weer rechtgetrokken met veel informatie over de Amsterdamse Zuid-as. Redacteur Martijn van Leeuwen verrichtte monnikenwerk door alle informatie van Savills over eigenaren en huurders op de Zuid-as te plotten op een luchtfoto van het duurste kantoorgebied van Nederland. Drie makelaars geven hun visie op de vastgoedmarkt in het komende jaar. DTZ Zadelhoff en Cushman & Wakefield laten in dit thema – begrijpelijk – verstek gaan. Daar hadden de topmannen andere zaken aan het hoofd.

Ik wens u allen een zeer succesvol 2016!

Johannes van Bentum, hoofdredacteur Vastgoedmarkt

j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel