blog

Superlatieven

Geen categorie

Superlatieven

Het jaar 2015 kan worden bijgeschreven als een topjaar. Drie weken voor het einde van het jaar staat de teller bij de redactie van Vastgoedmarkt op een totaal beleggingsvolume van 10,6 miljard euro. Dat betekent sowieso een verbetering ten opzichte van 2014, dat afgesloten werd met een totaal van 10,05 miljard euro.

Maar de race is nog niet gelopen. De redactie wordt overspoeld met berichten van kleinere en grotere deals die zijn gesloten. De traditionele eindejaarsrally is terug en zou nog enkele verrassingen kunnen opleveren.

Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de kantorenportefeuille van Credit Suisse nog dit jaar wordt verkocht – toch goed voor circa een half miljard. En dan zijn er de al lang lopende onderhandelingen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance over de winkelportefeuille van Ronny Rosenbaum, waarvan de waarde op ruim een miljard euro wordt geschat.

Al met al zou de teller op 31 december 2015 kunnen staan op 12 miljard euro, is de beredeneerde gok hier op de redactie. Dat komt nog niet in de buurt van het record van 2007 waarop sommige partijen – mogelijk op basis van andere kennis – speculeren. In dat noteerde Vastgoedmarkt een eindstand van 15,4 miljard euro, exclusief 3,5 miljard euro aan woningen. Dat lijkt op dit moment een brug te ver.

Een belangrijke component in het optimisme in de vastgoedmarkt is het schreeuwende tekort aan beleggerswoningen. De vraag bij buitenlandse en binnenlandse partijen is zo groot dat partijen een grote creativiteit aan de dag leggen om de hand te kunnen leggen op woningportefeuilles. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland werkt een buitenlandse belegger samen met een woningcorporatie en bouwer om de wijk een nieuwe impuls te geven. In ruil voor een deel van de woningen investeert de belegger in de renovatie van de wijk.

Bij dit nummer treft u een special aan die gewijd is aan de situatie op de woningmarkt. Wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken Eric van der Burg zei in november nog tegen vastgoedmarkt uit te gaan van een woningproductie van 7.000 tot 8.000 woningen in de komenden jaren. De gemeente Amsterdam maakte recent bekend in 2015 een record van bijna 8.400 nieuwe woningen te hebben kunnen toevoegen. En nog is dat onvoldoende om in de vraag naar huurwoningen te kunnen voorzien. De markt schreeuwt om nieuwe woningbouwlocaties. Als die er komen – ook voor vrijesectorwoningen – gaan we naar blijvend hogere beleggingsvolumes.

Reageer op dit artikel