blog

Het nieuws van Brigit Gerritse

Geen categorie

Het nieuws van Brigit Gerritse

Amsterdam groeit en nieuwe woningen zijn hard nodig. Bestaande woningen worden weer tegen vraagprijs verkocht. Goede tijden herleven. De stad trekt als een magneet. Daar is niks nieuws aan maar de Nederlandse ruimtelijke ordening was altijd gericht op het spreiden van de bevolking, de werkgelegenheid en de voorzieningen. En daar zit nu het grote verschil.

Opeens spreken we hardop van kansarme en kansrijke gebieden. Een ontwikkeling met een enorme impact op ons landschap, en dat geldt zeker voor het winkellandschap.

Nederland telt 393 gemeenten. Minister Kamp sluit binnenkort met 50 gemeenten een RetailDeal in het kader van de Retailagenda. Met de ondertekening van een RetailDeal committeren partijen zich aan een toekomstgericht beleid voor detailhandel. Het feit dat deze gemeenten het onderwerp actief op de agenda hebben staan, is natuurlijk een heel belangrijke eerste stap.

Al deze gemeenten gaan op zoek naar hun eigen kracht om zo een robuust winkelbestand te kunnen behouden, in de strijd om de gunst van de consument. Vraag blijft wat er dan gaat gebeuren met de andere 343 gemeenten in Nederland. En waar komt dat getal van 50 eigenlijk vandaan? Onlangs was ik aanwezig bij een lezing van winkelgedrag-professor Gino van Ossel. Hij gaf aan dat hij altijd uitgaat van de ‘regel van Zara’: als er een Zara gevestigd is in je gemeente, dan is er hoop. Nederland telt 25 Zara’s in 22 gemeenten. Is het na het Primark-effect nu tijd voor de Zara-lakmoesproef? Ik ben opeens heel benieuwd naar hun expansieplannen.

Brigit Gerritse, directeur NRW

> Zara breidt fors uit op Lijnbaan

Reageer op dit artikel