blog

GPR 250 Index 0,9 procent lager ondanks hoger september 2015

Geen categorie

In september 2015 was er een 1,9 procent maandwinst voor de GPR 250 Index, te danken aan de resultante van de rendementen zoals behaald door de vastgoedaandelen in ‘zwaargewicht’ Amerika (3,7 procent). Verder waren er op continentaal niveau verliezen met dalingen die varieerden van 0,0 procent voor Europa tot 2,7 procent voor Afrika,

Op landelijk niveau behaalden de Filippijnen (6,3 procent), de VS (3,9 procent) en Canada (2,4 procent) een podiumplek over afgelopen maand. De landenindices van Spanje (-4,2 procent), Zwitserland (-6,0 procent) en Brazilië (-9,2 procent) namen de onderste drie plekken in. Bekeken over het derde kwartaal leverde de beursgenoteerde vastgoedaandelensector 0,9 procent in met de continentale totaalrendementen in de juli-september periode variërend van een verlies van 8,7 procent voor Azië tot een winst van 3,6 procent voor Europa. Alle genoemde rendementen luiden in euro.

 

Verkoop BioMed Realty

De beursgenoteerde vastgoedaandelensector van Amerika was in september 2015 het best renderende continent met een winst van 3,7 procent, ondanks de verliezen in Mexico (-3,7 procent) en Brazilië (-9,2 procent). De landenindices van Canada (2,4 procent) en de VS (3,9 procent) bleken de weg omhoog weer te hebben gevonden.

BioMed Realty Trust Inc. is zich aan het beraden op een eventuele verkoop van de onderneming en heeft daarmee al de interesse van overnemende partijen, waaronder Blackstone Group LP, getrokken. Gesprekken zijn gaande en er is geen garantie een deal zal worden gerealiseerd.

 

Fusie Deutsche Wohnen en LEG Immobilien

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is afgelopen maand nauwelijks van de plaats gekomen (-0.0 procent), waardoor het totaalrendement voor het derde kwartaal op 3.6 procent positief is uitgekomen, daarmee globaal gezien het best renderende continent. Rendementen voor de individuele Europese landenindices in september 2015 waren als volgt met daarachter de kwartaalrendementen, gemeten in euro: Zweden 2,3 procent (6,9 procent), Duitsland 1,1 procent (13,0 procent), België 0,8 procent (1,8 procent), Frankrijk 0,3 procent (2,5 procent), Verenigd Koninkrijk 0,0 procent (1,3 procent), Nederland -0,0 procent (2,5 procent), Oostenrijk -2,7 procent (2,6 procent), Spanje -4,2 procent (-3,4 procent), en tenslotte Zwitserland -6,0 procent (-4,3 procent).

Deutsche Wohnen en LEG Immobilien AG, twee van de grootste Duitse beursgenoteerde residentiële ondernemingen, zijn overeengekomen te fuseren, Daarbij doet Deutsche Wohnen een vrijwillig openbaar bod op alle aandelen van LEG Immobilien AG, waarbij aandeelhouders 33 nieuw uit te geven Deutsche Wohnen aandelen zullen ontvangen voor elke 10 gehouden LEG Immobilien AG aandelen. Het overnamebod komt binnen enkele maanden na Deutsche Wohnen’s poging om conwert Immobilien Invest SE kopen voor EUR 11,50 per aandeel, dat in april 2015 niet de steun bleek te hebben van de conwert Immobilien Invest SE aandeelhouders. In het najaar van 2013 nam Deutsche Wohnen ook al GSW Immobilien AG over.

 

Expansiedrift Ascendas REIT

Afgelopen maand waren er negatieve maandrendementen voor Azië (-0,4 procent), Oceanië (-0,8 procent) en Afrika (-2,7 procent). In Azië wonnen alleen de Filippijnen (6,3 procent) en Hong Kong (0,4 procent) aan beurswaarde terwijl de lokale landenindices van Japan (-0,1 procent) en Singapore (-3,7 procent) de maand september 2015 negatief afsloten.

Ascendas REIT, met beursnotering in Singapore, is op expansiepad en zal haar portefeuille uitbreiden naar Australië met de AUD 1,1 miljard overname van een industriële vastgoedportefeuille van GIC Real Estate en Frasers Property Australia. De overname van de portefeuille met 26 objecten maakt Ascendas REIT de achtste grootste industriële verhuurder in Australië. De overname biedt ook direct een marktaandeel in een nieuwe markt en zal de portefeuille van de onderneming geografisch diversifiëren. Het zal de bijdrage van buitenlandse beleggingen (gemeten naar intrinsieke waarde) verhogen van 4,0 procent (nu slechts China) tot 14,0 procent, overigens in lijn met de doelstelling voor overzeese markten van 20,0 procent tot 30,0 procent.

 

Jeroen Vreeker (j.vreeker@gpr.nl), Global Property Research – Amsterdam.

 

Zie www.globalpropertyresearch.com voor meer informatie

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van oktober 2015 

Reageer op dit artikel