blog

Champagne!

Geen categorie

Champagne!

Een groot blad met glazen champagne wordt binnen gedragen in de stand op de Expo Real, waar de gemeente Den Haag, Heijmans en de Duitse belegger Patrizia zojuist een deal voor 600-700 woningen op het terrein van het Haagse Haga Ziekenhuis hebben beklonken.

Kort na de landing op Schiphol spreek ik hierover een grote belegger namens Nederlandse institutionele partijen. ‘Ik ben niet jaloers, hoor … Maar zo’n deal zonder tender had ik ook wel willen doen.’

De grootste Europese vastgoedbeurs was het decor voor de ondertekening van het eerste nieuwbouwproject waarin een buitenlandse belegger van begin af aan als eindafnemer aan tafel zat. Patrizia heeft dat slim gespeeld. Andere belangstellenden zijn met een meer afwachtende opstelling minder ver gekomen. ‘Wij zijn dan ook eigenlijk een lokale partij’, verklaart Peter Helfrich van Patrizia zijn succes.

Een andere opvallende deal die tijdens de Expo real rond kwam, was de fusie van DTZ Zadelhoff met Cushman & Wakefield in Nederland. Jeroen de Bruijn – met Cushman-keycord om in de Cushman-stand – was blij verrast te horen dat naast de partners in de VOF ook oprichter Cor van Zadelhoff zijn aandeel in het bedrijf heeft overgedragen. Nu de fusie in Nederland is afgehecht, gaat de overnamestrijd een volgende fase in: welke poppetjes welke plek zullen bezetten. ‘Nee, daar is nog niet over gesproken. Eerst moest de fusie rond’, verklaart De Bruijn in München.

Tijdens de internationale beurs werd ook bekend dat de financieel geplaagde ontwikkelaar LSI zijn pronkstuk Central Post in Rotterdam heeft overgedaan aan de Amerikaanse belegger Icon Real Estate. Het pand is volledig verhuurd, op de prachtige bovenste etage na waar LSI zelf huisde, voor het zich in 2013 in afgeslankte vorm terugtrok achter de portiersloge op de bel-etage van het pand.

Een veel besproken deal in München was natuurlijk de verkoop door André Snippe & Partners van zijn Campus Diemen Zuid. Iedereen heeft zo zijn eigen rekensommen rondom de opbrengst van deze schitterende herontwikkeling. De markt voor studentenwoningen is omgeven met onzekerheden, zoals de afschaffing van de basisbeurs, de komst van asielzoekers, de toekomstige daling van de studentenaantallen. Niet iedereen ziet deze niche nog steeds als een goudgerande groeimarkt.

Een mooi champagnemoment was de bekendmaking van de winnaar van de WPM Groep/Vastgoedmarkt StiB Award 2015. Die werd in ontvangst genomen door een volledig overrompelde Amsterdamse ambtenaar namens De Hallen. De herontwikkelde tramremise werd unaniem door de vakjury verkozen tot de meest succesvolle gebiedsversterking die bijdraagt aan het intensiveren van de vitaliteit en dynamiek van de stad. Met het bekendmaken van de winnaar is de inschrijving voor de prijs in 2016 officieus geopend. Mocht u een project willen voordragen, meld u zich dan bij mij?

Johannes van Bentum, hoofdredacteur Vastgoedmarkt, j.v.bentum@vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel