blog

Het nieuws van Ilse Kaandorp

Geen categorie

Het nieuws van Ilse Kaandorp

Het zal u niet ontgaan zijn dat deze week een historische stap is gezet: de presentatie van huurmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2015 door VGM NL en NVM. Oftewel: op naar een transparantere huurmarkt.

Eindelijk, mag je wel zeggen. Zeker als je kijkt naar de koopwoningmarkt waarin frequent degelijke rapportages van de NVM en het Kadaster verschijnen. Daardoor weten zowel consumenten, marktpartijen, makelaars als de overheid waar ze aan toe zijn. Iets wat de qua omvang niet te onderschatten huurmarkt ook nodig heeft.

De cijfers rondom huuraanbod, -transacties en -bemiddeling zijn lange tijd niet volledig transparant gebleken. Het ontbreken van informatie heeft het imago van huren geen goed gedaan, waardoor het ten onrechte is neergezet als een soort secundair woonproduct. Juist daarom zijn de huurmarktcijfers van VGM NL en NVM zulk goed nieuws. Ze creëren namelijk een gelijkwaardig kennisniveau bij de vraag- en de aanbodzijde. Consumenten, beleggers en andere belanghebbenden zien landelijke huurtrends, weten nu wat een vierkante meter kost in elke regio en weten wat de rol van het bouwjaar van een pand is. Het zijn absolute voorwaarden voor een goed functionerende, professionele huurmarkt. En om zowel vraag- en aanbodzijde als verhuurprofessionals in een gelijkwaardig speelveld te laten opereren. Een speelveld dat vanaf deze week in ieder geval aan interesse heeft gewonnen.

De eerste stap is gezet. Nu is het zaak dit soort cijfers en ontwikkelingen in de toekomst regelmatig te publiceren. Begin 2016 kunt u een volgende rapportage over huurmarktcijfers van VGM NL en NVM verwachten.

Ilse Kaandorp, directeur Vastgoedmanagement NL (VGM NL)
> Huurmarkt functioneert slechter door ondoorzichtigheid

Reageer op dit artikel