blog

Het nieuws van Brigit Gerritse

Geen categorie

Het nieuws van Brigit Gerritse

Woensdag is de NRW Jaarprijs 2015 uitgereikt aan de Markthal Rotterdam. Een prachtig project dat volgens de jury in potentie een monument voor de retailvastgoedsector is.

Twintig jaar geleden propageerde het toonaangevende Urban Land Institute de “Trinity of Synergy”, een heilige combinatie van entertainment, dining en retail. Dit gedroomde concept is met de Markthal in Rotterdam eindelijk tastbaar geworden in een iconisch gebouw. De jury typeerde de ontwikkeling volkomen terecht als gidsfunctie voor toekomstige retailprojecten in Nederland, en zelfs daarbuiten.

Toch wil ik ook aandacht vragen voor de andere zeven genomineerde projecten. Gezamenlijk laten deze projecten precies zien waar de retailvastgoedsector op dit moment staat. Soms is een heel groot gebaar nodig; zoals De Markthal. Soms gaat het juist om dat laatste mooi gemaakte puzzelstukje waardoor opeens het geheel beter wordt, zoals de Promenade in Uden. Opvallend is dat bij meerdere projecten geen winkelmeters zijn toegevoegd, terwijl het toch gelukt is om een rendabele ontwikkeling te realiseren, zoals bijvoorbeeld Van Hogendorpkwartier in Vlaardingen. Alle projecten samen geven daarmee een perfecte doorsnee van de huidige opgave; de slechte plekken weer vitaal maken waardoor de bewoners en consumenten weer opnieuw gaan houden van hun winkelgebieden. De schaal waarop dit kan verschilt van stad tot stad, dat laten alle acht projecten prachtig zien.

Brigit Gerritse, Directeur NRW
> Markthal wint NRW Jaarprijs

Reageer op dit artikel