blog

StiB-blog: Donutdorp krijgt nieuw hart

Geen categorie

StiB-blog: Donutdorp krijgt nieuw hart

Het verbindende element tussen de vijf projecten die dit jaar meedingen naar de WPM Groep/Vastgoedmarkt StiB Award is de nieuwe invulling van een bestaand gebied in het hart van een gemeenschap. In het Laurenskwartier in Rotterdam verrees de Markthal op de plaats waar eerder twee scholen stonden, het Utrechtse muziekpaleis Tivoli/Vredenburg torent nu uit boven een oude concertzaal, de Hallen in Amsterdam waren ooit tramremise, winkelcentrum Oostpoort eerst een gas- en later een zuivelfabriek.

In het hart van het Gelderse dorp Twello stond tot enkele jaren geleden een varkensslachterij van het vleesconcern Dumeco (Dutch Meat Company). Als economieredacteur van het Agrarisch Dagblad ben ik er in die jaren regelmatig geweest. Ik verbaasde mij toen al over de plek waar deze vleesfabriek stond – midden in het dorp. Er werden wekelijks 5.000 slachtvarkens aangevoerd, om voor het overgrote deel in nette porties te worden afgevoerd naar slager en supermarkt. Bij mijn terugkeer als jurylid van de StiB Award kende ik nauwelijks iets terug.

Op de plek waar de varkens werden aangevoerd, onthaard en gedood, ligt nu een prachtige woonwijk. Bij het ontwerp is uitgegaan van het idee van ‘dorps bouwen’. Daarbij zijn de huizen niet in rijtjes langs een liniaal gebouwd, maar van boven de tekentafel als het ware uitgestrooid, langs een speels patroon van straten. Zo geeft het nieuwe dorpshart het gevoel alsof het organisch is ontstaan, en niet in één keer neergezet nadat de slachterijgebouwen waren gebulldozerd.

In het project zijn ook enkele voorzieningen opgenomen als een medisch centrum en commerciële ruimten, die logisch aansluiten op de bestaande winkelkern van Twello. Een complex voor ouderen is ingericht met zogeheten Noaber-woningen waar buren elkaar – afhankelijk van wens en behoefte – kunnen ondersteunen. De Aldi-supermarkt midden in de wijk heeft een eigen parkeerhuis gekregen in de vorm van een overmaatse, traditionele boerenschuur die tussen de woningen ligt.

Vanuit een duidelijke visie op de historie van de plek en de omgeving is hier een nieuw kloppend hart gecreëerd voor een dorp dat voorheen werd gedomineerd door het slachterijbedrijf. Met de slachterij verdwenen verkeersdrukte en geluidsoverlast en bovendien werd een NS-halte toegevoegd. Dat betekent een grote impuls voor de leefbaarheid in het dorp. Het is een dergelijke impuls die de StiB Award jaarlijks wil belonen. Daarmee is Twello een terechte kandidaat voor deze prestigieuze prijs.

Reageer op dit artikel