blog

Het nieuws van John van Haaren

Geen categorie

Het nieuws van John van Haaren

We hebben er eigenlijk te lang op moeten wachten. Maar het is nu toch echt zomer en we trekken er massaal op uit. Velen van u zullen dezer dagen vaker dan normaal weersvoorspellingen bekijken. Ik herinner me dat nog van vroeger: maximaal twee dagen vooruit kijken, dat is nu bijna twee weken. De voortschrijdende techniek, weerstations, satellieten, vele moderne instrumenten helpen ons daarbij.

Maar hoe anders is het met de voorspellingen van wat voor de meesten van ons ‘het grootste materiële bezit’ is. En dan bedoel ik, ons woonhuis. Afgelopen week stelde ABN Amro dat woningverkopen met meer dan 10 procent zullen toenemen. Maar, nog belangrijker, dat ook de gemiddelde waarde in 2015 met 3 procent in plaats van 1 procent zal stijgen. Dat is gemiddeld ongeveer 5.000 euro méér per huis. En bij een modaal netto inkomen in Nederland van rond 25.000 euro, is dat zeker reden voor een feestje.

Hoe komt het toch dat ik het gevoel heb dat deze woningprijsvoorspellingen er de laatste jaren niet veel beter op zijn geworden? Is de wereld té complex geworden? Of reageren we gewoon veel sneller/heftiger op externe factoren? Hoe het ook zij, huizenprijsvoorspellingen hebben ook het karakter van een ‘self fulfilling prophecy’, dat maakt ze apart.

Dus, op diezelfde manier, voorspel ik u graag een mooie zomer! Geniet ervan. 

John van Haaren, Unibail-Rodamco.

ABN Amro ziet woningmarkt in 2015 fors groeien

Reageer op dit artikel