blog

Het nieuws van Paulien Frehé

Geen categorie

Het nieuws van Paulien Frehé

Mijn eerste reactie op het artikel ‘Winkeliers tevreden over detailhandelplannen provincies’ dat 11 juni op Vastgoedmarkt.nl verscheen, stemde me zeer positief. Er wordt op grote schaal nagedacht over de winkelsteden en straten in Nederland. Maar doen we dat wel op een goede manier?

Uiteraard, het is belangrijk dat provincies, gemeenten en Detailhandel Nederland in grote lijnen tevreden zijn over de manier waarop we de detailhandel willen versterken. Maar we vergeten de belangrijkste doelgroep in dit verhaal: de consument. Want kennen we deze wel goed genoeg om voor hem of haar een beslissing te nemen over hoe en waar over een x-aantal jaar boodschappen te doen? Hoe willen onze kinderen over twintig jaar winkelen?

We weten niet wat de consument straks wil. En als we dit al weten, wie gaat deze veranderende behoeften dan vertalen naar passende, betaalbare winkelruimtes op de juiste locatie met een goede mix? Ik zie een uitgelezen rol voor de vastgoedmanager. Hij/zij heeft goed zicht op omzet, huur en passantenstromen – en dus trends. Deze kennis is essentieel om winkelcentra, malls en straten naast elkaar gezond te laten functioneren, aansluitend bij de wensen van de consument.

Vanuit de provincies wordt er gelukkig al kritisch gekeken of megagrote winkelcentra langs de snelweg wel zo’n goed idee zijn. Alle partijen in de keten moeten dat doen! Ik zeg niet dat kleinschaligere winkels en megastores niet naast elkaar kunnen bestaan, maar denk alsjeblieft na over een gezonde balans. Een van de grootste uitdagingen voor het Nederlandse retailvastgoed ooit.

Paulien Frehé, Manager COG & nieuwe markten VGM

> Winkeliers tevreden over detailhandelplannen provincies

Reageer op dit artikel