blog

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

Geen categorie

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

Het onderzoek van Bouwinvest naar yields van wijkwinkelcentra bevestigt de tendens dat retailers steeds kritischer worden op de kwaliteit van winkellocaties. Een van de bevindingen uit het onderzoek is dat winkelbeleggers een grote voorkeur hebben voor centra voor dagelijkse boodschappen die aan de lokale vraag voldoen en voor winkelvastgoed in de hoofdwinkelstraten van grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De financiële crisis toont volgens de onderzoekers aan hoe groot de veerkracht is van winkelvastgoed gericht op het dagelijks segment, terwijl de non-food winkels buiten de belangrijkste winkelgebieden onevenredig moesten lijden. Helemaal waar dat winkelcentra met een groot dagelijks aanbod dat goed aansluit op het consumentendraagvlak, prima beleggingen zijn. Belangrijke aanvulling daarop is dat de belangrijkste retailers in deze centra, de supermarkten, steeds nadrukkelijker kijken naar de kwaliteit van hun winkellocatie.

Naar mijn mening vormt niet zozeer de opmars van Internet als aankoopkanaal één van de grootste risico’s voor winkelleegstand, zoals in het onderzoek naar voren komt, maar waar het de wijkwinkelcentra betreft, is vooral de kwaliteit van het vastgoed doorslaggevend. Goed functioneren supermarktaanbod in wijkwinkelcentra is steeds meer gebaat bij grotere verzorgingsgebieden en ook bij grotere winkelmetrages.

Het is daarom belangrijk dat beleggers, ontwikkelaars en gemeenten vooral kijken naar lokale mogelijkheden om het winkelvastgoed te versterken, in plaats van met angst de opmars van Internet als aankoopkanaal te bezien. Kopen via Internet is een autonome ontwikkeling die langs niet zo’n grote impact zal hebben op het fysieke winkellandschap zoals sommige denken. Zeker niet waar het dagelijkse boodschappen betreft.

Jeroen van der Weerd, eigenaar BVDW winkelvastgoedadvies

> ‘Yields wijkwinkelcentra ten onrechte te hoog’

Reageer op dit artikel