blog

Dansen tussen lege kantoorpanden

Geen categorie

Dansen tussen lege kantoorpanden

Veel wind en regen buiten vandaag. Wat verveeld zit ik op de bank naar mijn tablet te staren. Over een paar dagen is het finaledebat voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award. Via Twitter lees ik inmiddels de eerste tweets over de Provada. (Re)building the business is het hoofdthema, zie ik.

Toepasselijk! Dan valt mijn oog op een interessante tweet. Het Herbestemmingsteam vraagt zich af hoe het thema van de Provada tijdens ons debat terugkomt. Goed punt, denk ik!

Toevallig kreeg ik vorige week, voor een opdracht die we uitvoeren voor de provincie Utrecht, een rondleiding over de kantoorlocaties in de gemeente Nieuwegein. Twee enthousiaste ambassadeurs van de transformatiehoofdstad vertelden hun succesverhaal. Meerdere kantoorpanden die zijn omgebouwd tot appartementen waarbij een balkon is toegevoegd, een getransformeerd kantoorpand met dakterras en de hoofdattractie, een kantoorpand omgebouwd tot woningen met een tuintje (zowel een voortuin als achtertuin). Interesse genoeg, zo wordt me verteld. ‘Potentiële bewoners staan in de rij voor deze (sociale) huurwoningen.’

De toekomst ziet er ook rooskleurig uit. De gemeente Nieuwegein beschikt over weinig uitleglocaties en heeft van oudsher een ondergemiddeld aantal appartementen. Bovendien is er door Nieuwegein drastisch ingegrepen op de kantorenmarkt: alleen in de binnenstad mogen nog nieuwe meters ontwikkeld worden. Andere locaties in de gemeente komen hier niet voor in aanmerking. De praktijk wijst uit dat deze marktstructurering de gemeente geen windeieren heeft gelegd. Door keuzes te durven maken, worden nieuwe investeringen in bestaand vastgoed uitgelokt en is de leegstand flink afgenomen. Ik moet denken aan een citaat van Lindblom (2001) dat door mijn collega Esther vaak wordt aangehaald. ‘If the market is a dance, the state provides the orchestra.’ In Nieuwegein wordt inmiddels flink gedanst, concludeer ik.

Maar, niet alleen in Nieuwegein moet gedanst worden! Deventer, Hengelo, Almelo, Enschede en Leeuwarden zijn ook druk aan de slag met bestaande kantoorpanden. ‘Hoe courant is uw kantoorpand?’ is daar de centrale vraag voor gebouweigenaren. Met behulp van een systematische en bewezen vastgoedaanpak helpen we gebouweigenaren/beleggers en de gemeenten om meer inzicht te krijgen in slimme investeringen voor bestaande (en leegstaande) kantoorpanden. In Almelo, Enschede en Hengelo is hiervoor de ‘Wasstraat 2.0’ geïntroduceerd. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar. Voor vrijesectorwoningen lijkt op de juiste plekken zeker nog marktruimte. Bovendien is dit een interessant marktsegment voor transformatie.

Maar, hoe kom je aan partijen die willen investeren in een bestaand kantoorpand? Samen met de vier grote steden (F4) in Friesland hebben we hiervoor inmiddels een fraai bidbook voor toekomstige investeerders gemaakt. Toch blijkt een nieuwe toekomst voor een leegstaand kantoorpand in regio’s met weinig druk op de woningmarkt ingewikkeld. Het blijft zoeken naar niches binnen de woningmarkt, maar ook naar andere interessante doelgroepen. Voor sommige kantoorpanden blijkt zelfs op termijn omzetten naar kleinschalige bedrijfsruimte een interessant verdienmodel. We merken dat de aanpak vanuit ‘Hoe courant is uw kantoorpand?’ aanslaat bij zowel de gemeenten als gebouweigenaren. Eindelijk wordt de juiste dialoog gevoerd tussen beide partijen.

Dan schrik ik op. Het is alweer bijna kwart over zeven! Hoogste tijd voor mijn dochter om naar bed te gaan. ‘Jildau, tanden poetsen en snel naar bed!’, hoor ik mezelf zeggen. Jildau voelt de bui al hangen en reageert niet direct. Ze is druk aan het bouwen met haar duplo. Ik zie dat het kasteel dat we gisteren samen hebben gemaakt, inmiddels is omgevormd tot een kinderboerderij. Ach ja, transformatie kan soms zo simpel zijn!

Heeft u ook een (leegstaand) kantoorpand in Deventer, Almelo, Hengelo, Enschede of Leeuwarden? Of elders in Nederland? Trek op donderdag gerust even aan mijn jasje op de Provada. Er is nog plek voor enkele kantoorpanden om mee te doen met ons experiment!

Reageer op dit artikel