blog

Het nieuws van Ilse Kaandorp

Geen categorie

Het nieuws van Ilse Kaandorp

In de sectie Binnenlands nieuws trof ik op maandag 4 mei de volgende kop: ‘Stimulans transformatie levert 9.000 extra woningen op’. Het gaat hier over de uitvoering van de motie van Kamerleden Roald van der Linde van de VVD en Jacques Monasch van de PvdA, die in de komende vijf jaar gaat zorgen voor maximaal 140 miljoen extra bouwproductie ofwel 1.800 woningen per jaar. Dat klinkt me als muziek in de oren.

Het effect van de motie is dat het weer rendabel wordt in huurwoningen te beleggen. Vrijstelling voor ombouwwoningen van het woningwaarderingsstelsel (WWS) en de verhuurderheffing zorgt dat we ons langzaam loswrikken uit een verouderd systeem dat extra, hard nodige woningen tegenhield.

Mijn eerste idee is dan ook om deze ontwikkeling breder te trekken en vastgoedmanagers te attenderen op de mogelijkheden in nog onontgonnen markten. Ik denk hierbij direct aan de zorgsector waar ombouw van zorginstellingen naar huurwoningen een mooie marge zou kunnen gaan opleveren.

In de markt ontstaan initiatieven die in mijn ogen aangeven hoe je hier slim mee omgaat, namelijk door een combinatie te maken tussen commerciële beheerders die beschikken over kennis van verhuren en beheren en organisaties die op hun beurt helemaal thuis zijn in de wereld van de zorg en zorgorganisaties. Vanuit deze nieuwe combinaties worden zorgorganisaties ondersteund bij het aanbieden van hun leegkomende appartementen op de woningmarkt. En dat is waar het uiteindelijk om draait: meer beschikbare woningen tegen marktconforme prijzen. Ik denk dat we zo de goede kant op gaan!

Ilse Kaandorp, directeur Vastgoedmanagement NL (VGM NL)

> Stimulans transformatie levert 9.000 extra woningen op

Reageer op dit artikel