blog

Groeiende leegstand: een kans voor de ‘vastgoed-reset’

Geen categorie

Groeiende leegstand: een kans voor de ‘vastgoed-reset’

Cijfers verwerkt in de Monitor BOG Haaglanden, opgesteld door Steenworp (Vestigingsadviseurs Haaglanden), tonen twee trends: een toename van de leegstaande vierkante meters bedrijfruimte in 2014 en een positieve ontwikkeling van de opname door herontwikkeling.

Kort samengevat zijn op bedrijfslocaties kantoor- en bedrijfsunits tot 500m2 en winkels tot 200 m2 in trek. Herontwikkeling is een belangrijke factor om de groei naar verdere leegstand te beperken en in verschillende gemeenten zelfs te laten krimpen.

Van groot belang bij dergelijke ontwikkelingen van bedrijfsonroerendgoed naar bijvoorbeeld woningen is de samenwerking tussen de gemeente en de ontwikkelaar. Gelukkig hebben veel gemeenten steeds meer adviseurs met de vastgoedkennis, laten ze oude bestemmingsplannen los en zijn ze bereid het leegstandsprobleem door een moderne bril te bekijken.

Belangrijk blijft uiteraard de locatie, echter de markt zal het pand in gebruik moeten nemen. Wat is een courante doelgroep en hoe kan je je plan daarop afstemmen? Gemeenten en lokale makelaars zijn betrouwbare bronnen en ideale sparringpartners om de afzetmarkt in kaart te brengen.

Leegstaande drukkerij 

Een voorbeeld van een positieve samenwerking ontstond toen ik voor een particuliere belegger een leegstaand pand in de Rijswijkse Plaspoelder voor advisering aangeboden kreeg. Deze ruim 2.200 m2 leegstaande drukkerij werd de uitdaging. Met een potentiële leegstand van 3 tot 5 jaar was direct duidelijk dat het pand, in de huidige staat, niet courant was voor opname.

Kleinere bedrijfsruimten voor de verhuur en horeca bleken een grote wens binnen de Plaspoelpolder. Van een incourant single tennant gebouw tekende ik het plan naar kleinere bedrijfsunits ieder voorzien van eigen nutsaansluitingen en met een casco+ afwerking. Uitgangspunten voor een dergelijke ontwikkeling; simpel, flexibel en een goede uitstraling. Zo luidde ook mijn advies aan de eigenaar die op basis van het investeringsmodel haar goedkeuring gaf voor de uitvoering.

Vrijstelling 

Samen met de gemeente Rijswijk ging ik aan de slag om voor het plan de handen op elkaar te krijgen. Een vrijstelling binnen het bestemmingsplan en de nieuwe indeling werden op korte termijn gegund.

De begeleiding van deze ontwikkeling liep via mijn bedrijf BouwkundigBEHEER.NL waarbij de aannemer en architect werden geselecteerd en er vanaf het begin nauwe samenwerking was met Steenworp (Vestigingsadviseurs Haaglanden) en een locale makelaar (Rob Swart Bedrijfshuisvesting). Het duurde niet lang voordat de eerste huurders zich aandeden en binnen 3 maanden na oplevering was het pand voor meer dan 80 procent commercieel verhuurd.

Resetten 

Het resetten van een leegstand gebouw creëert reuring. Bij meerdere leegstaande objecten heb ik deze werkwijze toe mogen passen waarbij keer op keer de investering voor de opbrengsten uit gaat. Gedreven door passie en creativiteit houd ik mij bezig met verschillende nieuwe ontwikkelingen en kijk ik uit naar nieuwe uitdagingen.

Mark van Kan is eigenaar van het Haagse beheer- en herontwikkelingsbedrijf Bouwkundig Beheer.

Breng je stem uit op Mark van Kan in het online stemformulier.

Reageer op dit artikel