blog

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

Geen categorie

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

De leukste winkels vind ik boekwinkels. Het lukt mij nooit om met lege handen een boekwinkel te verlaten. Dat de gemiddelde omzet per boekwinkel nu 20 procent lager ligt dan twee jaar geleden, ligt dan ook niet aan mij, denk ik.

Het aantal boekwinkels blijkt sinds 2000 bijna te zijn gehalveerd. Op het eerste gezicht wekt deze constatering geen grote verbazing. Nederland is het land met de grootste dichtheid aan boekwinkels ter wereld. Maar Nederlanders zijn in Europa ook bovengemiddeld actief op internet. Boeken zijn nu eenmaal producten die je gemakkelijk via internet koopt. Je grijpt niet mis en als je een beetje op tijd bestelt, heb je het gewenste boek ’s avonds al in huis. Begrijpelijk dus dat deze branche minder zichtbaar wordt in het fysieke winkellandschap en veel te duchten heeft van het online aankoopkanaal. Maar jammer is het wel.

Tegelijkertijd stimuleert concurrentie vernieuwing. Zo blijkt dat 16 van de 20 winkels van ex-Polare-winkels nu een positieve doorstart hebben gemaakt. Vaak in een kleiner winkelpand, maar wel met uitgebreider assortiment en dankzij groter consumentenvertrouwen, lukt het de ondernemers om deze boekwinkels nieuw leven in te blazen. Dat is goed nieuws voor de winkelstraten. Winkelbeleving is daar steeds belangrijker en daar dragen boekwinkels zeker aan bij.

Jeroen van der Weerd, eigenaar BVDW winkelvastgoedadvies

> Aantal boekwinkels gehalveerd sinds 2000

Reageer op dit artikel