blog

Het nieuws van John van Haaren

Geen categorie

Het nieuws van John van Haaren

Er wordt de afgelopen jaren meer en meer gesproken over ‘waarde’ in vastgoed. Zijn het de stenen, is het de locatie, de huurcontracten, de huurders? Om vervolgens allerlei berekeningen en cash flow-voorspellingen te doen om de waarde te bepalen.

Als ik dat hoor, denk ik steeds terug aan mijn afstudeerscriptie, inmiddels een kwart eeuw geleden, getiteld ‘De waarde van een object ligt besloten in de functie voor de gebruiker’. En daar zou je nog aan kunnen toevoegen ‘op dat moment in de betreffende situatie’. Het glas water op mijn bureau hier heeft een veel lagere waarde dan hetzelfde glas voor iemand die zich middenin de woestijn bevindt en dorstig is.

De werkelijke (maatschappelijke) waarde van winkelgebieden houdt direct verband met de hoeveelheid mensen die er komen. Indien dit aantal bezoekers verdubbelt, zal ook de waarde veel hoger liggen. In de praktijk van waardering kijken we dan naar de onderliggende huurstroom, die feitelijk een relatie heeft met de bezoekersaantallen.

Waar in Nederland komen er nu dagelijks veel, heel veel mensen? Op openbaar vervoerknooppunten. Die hebben een enorme economische waarde en het is inderdaad de vraag of de NS als vervoersbedrijf de ‘retail-waarde’ het beste kan uitnutten. Vanuit dit licht begrijp ik goed hun insteek.

John van Haaren, managing director Unibail-Rodamco Benelux

> NS wil af van deel vastgoed

Reageer op dit artikel