blog

Het nieuws van Brigit Gerritse

Geen categorie

Het nieuws van Brigit Gerritse

Als een lichaam ziek is zijn de lichaamsdelen die het verst van het hart zijn verwijderd, het meest kwetsbaar. In een winkelcentrum zie je hetzelfde verschijnsel. De buitengebieden en aanloopstraten van de centra worden steeds leger.

De Schoenenreus, Halfords, Hans Textiel, videotheken, woningmakelaars, kinderdagverblijven, uitzendbureaus, reisbureaus, bankfilialen… allemaal zo goed als verdwenen. Het is heel lastig om hiervoor goede nieuwe bestemmingen te vinden. Terwijl het voor de uitstraling van een winkelcentrum heel belangrijk is om deze locaties levendig in te vullen.

Maar nu blijkt ook het hart zelf te worden geraakt; V&D is ziek. Wat zal het effect zijn op ons winkellandschap als deze winkelketen verdwijnt? Op Radio4 werden afgelopen week luisteraars opgeroepen om muziekfragmenten te noemen die de 5.000 medewerkers van V&D troost kunnen bieden. Zo ver gaat het dus. Winkels zijn onderdeel van ons maatschappelijk erfgoed. Dat is ook logisch want retail is per definitie één op één een afspiegeling van de maatschappij. Kolenboeren, melkwinkels en hoefsmeden zijn immers ook niet meer te vinden in het straatbeeld. Vreemd genoeg lees je nu dat V&D de verantwoordelijkheid van een mogelijk faillissement bij de verhuurder legt. De consument stemt met zijn voeten en bepaalt zo waaraan nog behoefte is. Dat is niemands schuld. Dat is een belofte.

Brigit Gerritse MRICS

Directeur Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW)

> Verhuurders sorteren voor op bankroet V&D

Reageer op dit artikel