blog

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

Geen categorie

Het nieuws van Jeroen van der Weerd

De vraag van V&D aan zijn huurbazen om een huurvrije periode en een forse huurverlaging te geven, doet de winkelmarkt op zijn grondvesten schudden. Dat het concept V&D niet meer voegt, is geen nieuws. Op Twitter werd V&D treffend omschreven als ‘je oude tante; je wilt dat ze er is, maar je gaat er nooit heen’. V&D heeft de afgelopen tien jaar de boot gemist en is anno 2015 verworden tot het Griekenland van het Nederlandse winkelvastgoed.

Met 63 winkels, vooral op A1-locaties, is V&D nog altijd prominent aanwezig in centrumgebieden. De gemiddelde vestiging omvat 12.000 m2. Beleggers, ontwikkelaars en gemeenten zitten nu met de handen in het haar. Het mogelijk verdwijnen van V&D-filialen in kleinere steden zal enorme gevolgen hebben. Waar internationale retailers in de grote steden zullen staan te dringen voor een V&D-locatie, slaat sluiting ervan in kleinere steden een enorm gat in het lokale winkelbestand. Een gat dat lastig is te vullen in de huidige markt. Hoe gaat de markt op het verzoek van V&D reageren?

Beleggers zitten in een houdgreep. Als men niet toestemt, dan volgt ongetwijfeld sluiting. Als men wel meegaat, worden andere retailers wakker geschud en proberen ze hetzelfde. Gevolg is een forse afwaardering van winkelvastgoed door lagere huren, en binnenstedelijke herontwikkeling komt stil te liggen.

V&D was niet zo lang geleden nog ‘anchor tenant’ en nu het lelijke eendje. Dynamiek en vernieuwing in de winkelmarkt is goed, maar dit soort is te veel van het goede.

Jeroen van der Weerd
Adviseur EZ Purmerend en eigenaar BVDW, winkelvastgoedadvies

VD verwacht snel akkoord met alle stakeholders

Reageer op dit artikel