blog

Partnercolumn: Nieuw fonds voor verhuurders

Geen categorie

Het nieuwe Fonds Energiebesparing Huursector (FEH) is sinds kort geopend voor aanvragen van alle type verhuurders met een hoge energiebesparingsambitie. Aanvankelijk werd het fonds opgericht voor woningcorporaties. Het fonds stimuleert investeringen in energiebesparing in de huursector. Verhuurders kunnen subsidie aanvragen in de vorm van laagrentende leningen met een looptijd van vijftien jaar. Het loopt nog niet storm, dus er is nog ruim budget beschikbaar.

Het FEH is dit najaar van start gegaan. Er zit ruim 70 miljoen euro in kas, bestemd voor laagrentende leningen tot 25 procent van de projectkosten. Per woning geldt een maximaal leenbedrag van 15.000 euro, in totaal kan maximaal 8 miljoen euro per project worden aangevraagd. Verhuurders kunnen in aanmerking komen voor een lening wanneer zij minimaal vijf woningen willen renoveren tot zeer energiezuinige woningen.

Minimale verbetering

Er is wel een verschil tussen huurwoningen boven of onder de maximale huurgrens wanneer het gaat om de eis van de energieprestatie. Zo moet een verhuurder of woningcorporatie, wanneer het om huurwoningen onder de maximale huurgrens gaat, zorgen voor een energieprestatie van vier stappen en minimaal energieklasse A+ halen. Wanneer het gaat om huurwoningen boven de maximale huurgrens, moet het energielabel met drie stappen worden verbeterd.

Mooie aanvulling

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor gebouweigenaren met een energiebesparingsambitie. Zo komen energie- en milieuvriendelijke investeringen in vele gevallen in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP) of provinciale energie-subsidies. Het FEH is een mooie aanvulling op deze bestaande subsidies. Omdat de regeling nog maar net is geopend, en nog niet echt bekend is, zijn er nog maar weinig aanvragen ingediend. De regeling staat open tot 2019, maar op is op. Dus wacht niet te lang. 

 Frank Kruiskamp is sales executive bij Innovation Connect, een van Nederlands grootste onafhankelijke innovatie- en subsidieadviesbureaus. Innovation Connect heeft ruim 17 jaar ervaring in het benutten van subsidiemogelijkheden voor bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties en is en onderdeel van de internationale IDOX Group met kantoren in bijna alle belangrijke Europese hoofdsteden.

Reageer op dit artikel