blog

I am in a New York State of Mind

Geen categorie

I am in a New York State of Mind

Vanaf de overkant van de straat kijkt een gigantische poster van Billy Joel vanaf Madison Square Garden mijn hotelkamer binnen en de TV herhaalt eindeloos zijn promo met dat liedje: A New York State of mind. Dat deuntje blijft aan de binnenkant van je hoofd kleven en je neuriet het voor je uit als je je inschrijft voor het grote ULI-congres van 21-23 oktober 2014. Het kan al niet meer stuk. Je bent in New York en een vriendelijke, overmaatse, hostess wil weten waar je vandaan komt. O, wonderful, my grandmother comes from Alkmaar is that close to where you live? Natuurlijk, daar koop ik dagelijks mijn kaas. Vergeleken met de Verenigde Staten is Nederland een verzameling van dorpjes.

Om in een New York state of Mind te komen, begint het congres met een internetondernemer met een nieuwe app: Meet up. Hiermee kunnen alle mensen in Chicago die van asperges houden, online spontaan een club van aspergeliefhebbers beginnen, met wekelijkse bijeenkomsten over aspergerecepten. Ik check op mijn telefoon, deze zijn nu ook in Utrecht en Amsterdam. Het informatienetwerk vervangt de stad als platform van spontane collectieven. De service is betaald en de ondernemer zegt: ‘If you do not pay for your product, you are most likely the product.’ Die blijft hangen. Ik bezoek sessies over financieringsmogelijkheden in een niet liquide markt, de herontwikkeling van een New Yorkse pier en een over nieuwe hotelconcepten, die niet meer op hotels lijken. Het bruist in New York van de ideeën. Als het je hier lukt, lukt het overal. Als voorzitter van de ULI NL treed ik op in een zaal voor enthousiaste ULI-leden uit Detroit, San Francisco, Hongkong, Sydney en Seattle. Ik moet me voorstellen en weet niets beters te zeggen dan: If it aint Dutch it aint much. Brutale Dutchman, zie je ze denken. Ik ben natuurlijk vergeten eerst te zeggen hoe wonderful iedereen is en dat ik van ze hou. Sorry. De Nederlanders klonteren af en toe samen in de hal rond de enige plek met een bak lekkere koffie. Dan praten we over die dingen waarvoor je nooit tijd hebt.

‘s Avonds uit eten met de Nederlandse delegatie, in de Olive Garden, ik schuif aan bij het ULI-gezelschap. Geen Nederlanders denk ik nog. Dan belt Bob van der Zande, waar ik blijf. Ik zit al in het restaurant zeg ik, achterin, maar Bob ziet me niet. Ik ben toch echt in de Olive Garden. Waar ben jij dan? Bob zit ook in Olive Garden. Oh, Midtown en niet Downtown. Verkeerde restaurant maakt niet uit, deze ULI-leden zijn ook gezellig. Ik maak het goed met Bob, Boudewijn en Sofia door twee uur later nog aan te schuiven voor het toetje in het andere Olive Garden. Daarna naar Times Square, dronken van de beelden hoor ik boven het lawaai van de stad uit: I am in a New York State of Mind.

Rudy Stroink, partner Dutch Spring en voorzitter van het Urban Land Institute in Nederland.

Het Urban Land Institute (ULI) faciliteert multidisciplinaire kennisuitwisseling in de sectoren vastgoed en stedelijke ontwikkeling. Het netwerk bestaat uit ruim 30.000 professionals verspreid over 95 landen.

Reageer op dit artikel