blog

Het nieuws van Brigit Gerritse

Geen categorie

Het nieuws van Brigit Gerritse

Op Marktplaats zijn op de zondag na pakjesavond 150.000 meer nieuwe advertenties geplaatst dan op een normale verkoopdag. Massaal werden de ongewenste cadeaus online doorverkocht. Heel vreemd. Vroeger ging je toch gewoon naar de winkel terug als je iets wilde ruilen?

 Is het omdat ze te beleefd zijn om het bonnetje te vragen, of is alles online gekocht via Amazon Duitsland en kun je dus niet terug naar een winkel? Is dit het einde van het winkeltijdperk, zoals retailprofessor Cor Molenaar heeft aangekondigd? Volgens hem zullen tussen 2011 en 2016 40 procent van de winkels verdwijnen, grotendeels door al die online aankopen. Andere deskundigen (zoals Locatus) geven aan dat in werkelijkheid in de afgelopen drie jaar slechts 1 procent van het aantal winkels in Nederland is verdwenen. En dat slechts 3,27 procent van alle consumentenbestedingen online wordt uitgegeven. Dat schetst weer een heel ander beeld.

TiTa Molenaar hoorde ik iemand hem laatst noemen vanwege het gegoochel met getallen. Flauw natuurlijk. Betrouwbare cijfers zijn heel belangrijk, maar we moeten niet verzanden in een wetenschappelijk discussie, terwijl buiten de retailer verdrinkt. TiTa Tovenaar had een dochter. Als ze in haar handen klapte stond alles stil. En daar zit het echte gevaar. Negatieve berichten verlammen. Dus laten we in 2015 vooral blijven kijken naar wat wél kan. Want wat niet kan, is nog nooit gebeurd.

Brigit Gerritse MRICS, directeur Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW) 

>

Reageer op dit artikel